De Nacht van Herman Boel

Play
Herman Boel (foto: Gerbrich Reynaert)
Herman Boel (foto: Gerbrich Reynaert)

Waarom geloven mensen in mythes? Wat maakt ons zo vatbaar voor goedgelovigheid? Waatom zijn complottheorieën en kwakzalverij zo aantrekkelijk? Herman Boel vertelt het jullie allemaal in deze lezing van De Nacht van de Vrijdenker.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 11 januari 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 215de aflevering van deze podcast.
Vandaag horen jullie weer een opname uit De Nacht van de Vrijdenker. Deze keer horen jullie de lezing van Herman Boel. We hebben Herman eerder al geïnterviewed naar aanleiding van zijn boek 666 leugens die iedereen geloofd. Dat boek is ondertussen ook in het chinees vertaald en Herman heeft niet stilgezeten, want onlangs publiceerde hij het boek 555 feiten waar niemand iets aan heeft en binnen kort komt er een nieuw boek van hem uit genaamd 444… en de rest van de titel houden we nog als verrassing.
De opname is niet van de kwaliteit die jullie gewend zijn. Deze lezing ging tegelijk door met het Atheïsmedebat die jullie in aflevering 209 en 210 hoorden. Bijgevolg heb ik men andere, minder goede opnemer moeten gebruiken en doordat ik niet in beide zalen tegelijk kon zijn heb ik geen ideale positie voor het toestelletje kunnen bepalen.
Toch hoop ik dat jullie ervan genieten. Hier is Herman Boek.
Waarom geloven mensen in mythes?
Het citaat
Vandaag krijgen jullie nog eens een citaat van Richard Feynman.
Feynman zei:

Het eerste principe is dat je jezelf niet voor de gek moet houden, en jijzelf bent de gemakkelijkste persoon om voor de gek te houden. Je moet daar dus heel voorzichtig mee zijn. Eenmaal je jezelf niet voor de gek hebt gehouden is het gemakkelijk om andere wetenschappers niet voor de gek te houden. Je hoeft alleen maar op een conventionele manier eerlijk te zijn.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.