De Nacht online of offline?

Play

De laatste 10 jaar is het internet geëxplodeerd en nu loopt iedereen rond met een toestel op zak van waaruit zowat alle informatie van de hele wereld bereikbaar is. We zijn steeds bereikbaar en de sensoren op onze smartphone en smartwatch volgen ons overal. Wie weet wat met die informatie gedaan wordt. Is dat een zegen of een vloek? Zijn we marionetten van enkele multinationals geworden? Kunnen we nog genieten van de echte wereld of zijn we in The Matrix terecht gekomen? Of is het eerder Big Brother of Brave New World? (Foto: Gerbrich Reynaert)

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 21 april 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 375ste aflevering van deze podcast.
De laatste 10 jaar is het internet geëxplodeerd en nu loopt iedereen rond met een toestel op zak van waaruit zowat alle informatie van de hele wereld bereikbaar is. We zijn steeds bereikbaar en de sensoren op onze smartphone en smartwatch volgen ons overal. Wie weet wat met die informatie gedaan wordt. Is dat een zegen of een vloek? Zijn we marionetten van enkele multinationals geworden? Kunnen we nog genieten van de echte wereld of zijn we in The Matrix terecht gekomen? Of is het eerder Big Brother of Brave New World?
In De Nacht van de Vrijdenker van 10 november 2018 debatteerden Katleen Gabriels, Hans Schnitzler en Caroline Pauwels hierover. En wij kregen toelating om deze opnames aan jullie te laten horen.
De Nacht online of offline?

En hou voor dit jaar 9 november vrij in uw agenda want dan gaat De Nacht Van De Vrijdenker 2019 door.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Hans Rosling.
Hans Rosling was een Zweedse arts die bekend werd met zijn indrukwekkende grafieken waarmee hij de evolutie van de wereld toont. Hiervoor ontwikkelde hij samen met zijn zoon en schoondochter software dat je kan vinden op hun website Gapminder.
Hij overleed op 7 februari 2017, maar zijn zoon en schoondochter werkten zijn laatste boek, feitenkennis af. En wat voor boek! Een van de best boeken die ik in de laatste 10 jaar gelezen heb.
Uit dat boek komt het citaat.
Rosling zei

Dank je wel industrialisatie, dank, staalfabriek, dank energiescentrale, dank, chemische industrie, omdat jullie ons de tijd hebben gegeven om boeken te lezen.

Bronnen

Hans Rosling op WikipediA
Hans Rosling op TED
De website Gapminder van Hans Rosling http://www.gapminder.org/

2 Reacties

 1. David zei:

  Misschien kunnen jullie eens een podcast doen over het volgende: In de toekomst, en zeker in de verre, wordt al het werk door machines en robots gedaan en dan zullen regeringen wel geld moeten drukken voor alle burgers die niet meer hoeven te werken en dan zal men inzien dat regeringen al veel eerder geld konden drukken vanuit het niets voor de noodzakelijke en nuttige dingen in hun begrotingen en dat ze op die manier alle belastingen konden afschaffen.
  Ook hebben ze dan voor de verandering altijd voldoende geld voor de nuttige en noodzakelijke dingen in hun begrotingen.
  Meer hierover en waarom dat geen inflatie veroorzaakt vind je op de volgende website: https://geenbelastingen.weebly.com/

  25 april 2019
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Bedankt voor de tip.
   Als goede skepticus zal ik dat eerst in detail bestuderen. Het systeem dat op deze website wordt voorgesteld lijkt een beetje op randsoenbonnen zoals dat tijdens oorlogen toegepast werd.
   De vraag die blijft is natuurlijk wie de robotfabrieken zal beheren en hoe we die mensen zullen stimuleren om dat te doen.

   26 april 2019
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.