Maarten Boudry over Freud en De Naakte Keizers van de Psychoanalyse

Maarten Boudry op De Nacht van de Vrijdenker (foto: Gerbrich Reynaert)
Maarten Boudry op De Nacht van de Vrijdenker (foto: Gerbrich Reynaert)

Vandaag horen jullie een interview met Maarten Boudry naar aanleiding van de publicatie van zijn luisterboek “De Naakte Keizers van de Psychoanalyse. De immunisatiestrategieën van een pseudowetenschap.” Dat jullie gratis kunnen downloaden en beluisteren via onze website.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 9 november 2014, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 206de aflevering van deze podcast.
Mededelingen
Ongeveer een jaar geleden heb ik Maarten Boudry gecontacteerd om hem te vragen of ik zijn eindwerk filosofie mocht inspreken als luisterboek. Ondertussen is Maarten Boudry gedoctoreerd in de filosofie en researcher aan de universiteit van Gent. Hij is ook actief lid van Skepp en één van de bezielers van het Denkgelag. Ondanks zijn jonge carrière kan hij toch al terugkijken op een mooie verzameling boeken over kritisch denken, skepticisme en filosofie.

De titel van het eindwerk van Maarten is De naakte keizers van de psychoanalyse. De immunisatiestrategieën van een pseudowetenschap. Maarten ontving er toen de thesisprijs van Skepp voor en zijn eindwerk kan je gratis van het internet downloaden. Zowel in pdf-formaat als in het voor E-readers optimale EPUB-formaat.

Ondanks het feit dat dit een academisch werk was, is het heel goed leesbaar voor een niet-filosoof en het geeft een heldere en boeiende blik op de magische wereld die Sigmund Freud in het leven geroepen heeft. Ik vond dus dat dit meer bekendheid moest krijgen en vandaar dat ik hem deze vraag stelde.

Maarten was akkoord met mijn voorstel. Ondertussen zijn we een jaar verder en het volledige werk is ingesproken en gepubliceerd. Je kan er gratis op abonneren via iTunes, of via een rss-feed op de website Kritisch Denken. Al deze links kan je op de notitiepagina van deze aflevering terugvinden. Of kijk op onze pagina met Luisterboeken.

En om het luisterboek voor jullie in te leiden heb ik aan Maarten gevraagd om hem te interviewen. Zo hebben we op dinsdagavond 28 oktober afgesproken in het KANTL in Gent. En dat interview hoor je nu.

Interview met Maarten Boudry

Beluister nu het interview. Als iemand de transcripts wil maken dan plak ik die hier met plezier in.

Play
Voilà. Nu sta je natuurlijk te popelen om die andere negen immunisatiestrategieën van de psychoanalyse te leren kennen. Dus, waar wacht je nog op? Ga naar de homepagina van KritischDenken.info en klik op de menu Multimedia en dan op Luisterboeken. Daar vind je alles wat je nodig hebt om De Naakte Keizers van de Psychoanalyse te downloaden. Daarnaast vind je op diezelfde pagina trouwens ook nog altijd mijn vorige luisterboeken. Namelijk: Het ontstaan der soorten van dieren en planten door middel van de natuurkeus van Charles Darwin. Of Lopen met Darwin waarmee je in een start-to-run programma je conditie in 10 weken kan opbouwen van 0 tot 5km aan één stuk lopen, maar met dat verschil dat je niet naar irriterende muziek moet luisteren tussen de loopinstructies door. In plaats daarvan heb je na die 10 weken niet alleen je conditie verbeterd, maar heb je ook het belangrijkste boek uit de biologie beluisterd. En tenslotte kan je er ook de links vinden naar het vorige boek dat ik insprak, namelijk Anders Leiden waarin Patrick Vermeren duidelijk maakt dat je een personeelsbeleid kan voeren die op wetenschappelijke gronden gebaseerd is, en het dus niet nodig is om terug te grijpen naar bedenkelijke praktijken die tegenwoordig heel populair zijn.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Ludwig Wittgenstein. Wittgenstein was een belangrijke Oostenrijkse filosoof uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Het citaat heb ik ook uit De Naakte Keizers van de Psychoanalyse gehaald. Wittgenstein zei:

Freuds fantasievolle pseudoverklaringen (net omdat ze briljant zijn) leveren een slechte dienst. Nu heeft elke ezel deze figuren ter beschikking om allerlei ziektesymptomen te ‘verklaren’.

Tot de volgende keer.

Bronnen
De naakte keizers van de psychoanalyse. De immunisatiestrategieën van een pseudowetenschap: in pdf formaat of in EPUB formaat. En als luisterboek via iTunes of als RSS. Je kan het ook hier op onze website vinden.

4 Reacties

 1. Pieter Miedema zei:

  Het EPUB-formaat van de thesis van Maarten Boudry over Freud en De Naakte Keizers van de Psychoanalyse is helaas niet te downloaden. Waarschijnlijk is de link niet goed.

  18 november 2014
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Bedankt voor de melding Pieter. Blijkbaar zien websites niet graag EPUB bestanden. Ik heb het bestand nu in een ZIP gestoken en het lijkt nu te werken. Kan je me laten weten of het lukt?
   mvg
   Jozef

   19 november 2014
   Antwoord
 2. sven vandeweert zei:

  Jordan Peterson het grote voorbeeld van Boudry is nog thans een Freud fan!

  21 november 2018
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Ik ben verrast. Van waar haal je dat Peterson het grote voorbeeld van Maarten Boudry is?
   Ik ken Peterson niet echt, maar het weinige dat ik over hem lees, lijkt me weinig overeen te komen met de ideeën van Maarten.

   22 november 2018
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.