De gevolgen van niet vaccineren. Skeptici in actie met een documentaire.

Een kind in Oeganda wordt ingeënt tegen mazelen.
Een kind in Oeganda wordt ingeënt tegen mazelen.

Nog altijd gaan er in Nederland verhalen rond dat vaccineren niet goed zou zijn voor de gezondheid. Het niet volledige vaccineren van de bevolking zorgt ervoor dat een virus niet geheel kan worden uitgebannen en het virus actueel blijft. Bovendien, wie besmet raakt met een virus waarvoor die niet gevaccineerd is, zal de vervelende gevolgen daarvan ondervinden.

In een nieuwe documentaire The Vaccination Chronicles vertellen mensen hoeveel impact een ziekte heeft op het gehele gezin. In deze korte reeks interviews zijn mensen aan het woord die zelf getuige waren van mensen die stierven of ernstig ziek werden vóór de wereldwijde invoering van vaccinatieprogramma’s.

Youtube Ondertiteling

Dit filmpje bevat een Nederlandstalige ondertiteling. Als deze niet automatisch in beeld komt, klik dan in de video op dit icoontje. Of lees de ondertiteling hieronder als tekst.

Ik ben een voorbeeld van iemand die als kind niet gevaccineerd is. Mijn ouders kwamen tot dat besluit na het horen van een anekdotisch verhaal. Verhalen zijn bij veel mensen overtuigender dan de wetenschappelijke feiten. Deze video vormt dan ook het directe tegengeluid tegen de anti-vaccinatieverhalen. Met het verschil dat deze verhalen ook de wetenschappelijke onderbouwing aan hun kant vindt. Als volwassene heb ik mijzelf daarom ook dit jaar laten vaccineren (in januari en juli). Ik zou u daarom niet alleen willen vragen om deze video te bekijken, maar ook te delen met anderen, vooral jonge ouders. U zou mensenlevens kunnen redden.

De video is geproduceerd door de Australian Skeptics. Zij schrokken van het aantal mensen dat gelooft dat vaccineren niet goed zou zijn. Ze voeren daarom campagne om het begrip van de noodzaak van vaccinatie duidelijk te maken. De video, wordt gepresenteerd door Richard Saunders, de host van de populaire Australische podcast The Skeptic Zone.

Om de boodschap te verspreiden in andere talen, werkt een internationaal team van skeptici (waaronder veel leden van Guerrilla Skepticism on Wikipedia (website) aan de ondertiteling. Rik Delaet en Leon Korteweg hebben de Nederlandse ondertiteling verzorgd. De video heeft inmiddels ook Engelse, Portugese, Italiaanse en Russische ondertiteling terwijl meer talen zullen volgen.

19/8 Update: de video is niet geproduceerd door de Australian Skeptics, maar Richard Saunders en een groep vrijwilligers om hem heen, en is gepubliceerd door The Skeptic Zone, die formeel onafhankelijk is van Australian Skeptics. De video is inmiddels ook in het Duits ondertiteld.

4 Reacties

 1. klaas Kramer zei:

  Dit is gewoon een propaganda site. Vaccinaties doden mensen. Klaar.

  6 november 2016
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Dag Klaas,
   Bedankt voor jouw reactie. Waarop baseer je de bewering dat vaccinaties mensen doodt? We zouden het graag weten, want als promotor van kritisch denken zijn we voortdurend op zoek naar materiaal dat onze overtuigingen tegenspreekt zodat we van standpunt kunnen veranderen als daar de juiste argumenten voor zijn.
   Dus, stuur ons aub het bewijsmateriaal op. Indien goed bevonden, halen we alle artikelen over vaccinatie weg en schrijven we binnenkort een nieuw artikel waarin we dit recht zetten.
   Jozef

   7 november 2016
   Antwoord
   • Max zei:

    Het hele vaccinatiebeleid is een grote criminele farce.Een vaccin tegen een virus is onmogelijk,want de virussen muteren namelijk voortdurend,waardoor een vaccin overbodig is.Het griep vaccin is al 50 jaar in ontwikkeling en nog steeds werkt het niet of nauwelijks.Onderzoeker en hoogleraar Dr. Peter C. Gotzsche(Denemarken) werkte voor de farmaceutische industrie en schreef enkele boeken over de daar heersende maffiapraktijken. Hij noemt deze industrie dan ook ”georganiseerde misdaad”.https://www.youtube.com/watch?v=ZLkkf7p6iI4&feature=emb_title

    21 december 2020
    Antwoord
  • Klaas Klaassen zei:

   Klaas jij snapt er dus geen flikker van, dat heb je hopelijk nu wel door. Gelukkig ben jij echt een expert en weet jij alles beter kerel. Oen.

   9 december 2016
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.