Vallen en opstaan en het godcomplex

Play

Tim HarfordHoe moeten we nieuwe kennis opdoen? Door te geloven in onze eigen alwetendheid? Of door vallen en opstaan? Een pleidooi voor op bewijs gebaseerd management en geneeskunde. Vandaag bespreken we. Tim Harford: Vallen en opstaan en het godcomplex. Economisch auteur Tim Harford bestudeert complexe systemen en vindt een verrassende link tussen de succesvolle systemen: ze zijn gebouwd door te experimenteren met vallen en opstaan. In deze sprankelende Talk uit TEDGlobal 2011, vraagt hij ons om onze onzekerheid te aanvaarden en betere fouten te maken.

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 2 september 2012, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 131ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen. Vandaag bespreken we Tim Harford: Cochrane, Vallen en opstaan en het godcomplex (Vertaling: Christel Foncke)

Over experimenteel te werk gaan in de industrie bestaat het zeer interessante boek: Hard Facts Dangerous half Truths and Total Nonsense van Jeffrey Pfeffer en Bob Sutton. Het is een pleidooi voor evidence based management.

Ter ere van Cochrane is de Cochrane Collaboration opgericht. Een database die ondertussen het meest gerespecteerde archief van goed onderbouwd medisch onderzoek is geworden. Edzard Ernst en Simon Singh gaan hier dieper op in in hun boek Bekocht of behandeld. 

Citaat
2. Het citaat
Het citaat van vandaag komt van James Hansen. James Hansen is de klimaatwetenschapper waarover we in de vorige twee afleveringen spraken en die als eerste klokkenluider het klimaatprobleem in het Amerikaanse congres aankaartte. Hansen zei:

De kans dat de natuurlijke variabiliteit deze extremen creëerde zijn minuscuul klein. Op die kleine kans rekenen komt op hetzelfde neer als je job opgeven en elke ochtend op de lotto spelen om je rekeningen te betalen.

Tot de volgende keer

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.