Betreffende Betz (1)

Play
KnipselOp 26 april hebben Skepp en de Oudstudentenbond VUB een volledige dag georganiseerd ter ere van hun voormalige voorzitter en professor Willem Betz. De hele ochtend hebben verschillende mensen lofbetuigingen aan Wim Betz geuit. In de namiddag zijn interessante toespraken gehouden door mensen uit de skeptische wereld, en ik heb die opgenomen. In de loop van de komende weken zullen jullie die te horen krijgen. Vandaag horen jullie de speech van Betz zelf.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 1 juni 2014, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 192de aflevering van deze podcast.

Betreffende Betz

Op 26 april hebben Skepp en de Oudstudentenbond VUB een volledige dag georganiseerd ter ere van hun voormalige voorzitter en professor Willem Betz. De hele ochtend hebben verschillende mensen lofbetuigingen aan Wim Betz geuit. In de namiddag zijn interessante toespraken gehouden door mensen uit de skeptische wereld, en ik heb die opgenomen. In de loop van de komende weken zullen jullie die te horen krijgen.

Ondanks het feit dat hij zelf erg ziek was die dag, is hij toch komen opdagen. Tegen de middag werd het wat te zwaar voor hem en heeft hij beslist om toch maar naar huis te gaan. Maar vooraleer te vertrekken heeft hij zijn aanwezige vrienden nog getrakteerd op een prachtige speech.

En die horen jullie… nu:

Play
Ik wou jullie ook nog dat applaus aan het einde horen, maar wat jullie niet gezien hebben is dat daar een staande ovatie bij hoorde.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Edzard Ernst. Ernst is hoogleraar alternatieve geneeswijzen in emeritaat van de universiteit van Exceter. Hij is de enige professor ooit die aan een universiteit gedurende 20 jaar op systematische wijze alternatieve geneeswijzen heeft onderzocht op hun effectiviteit. Toen hij die functie aanvaardde was hij een overtuigd homeopaat die nu eindelijk eens en voor altijd al die skeptici een neus zou zetten door het wetenschappelijk bewijs te leveren over de werking van die middelen.

20 jaar later, en duizenden studies later is hij een skepticus geworden. Samen met Simon Singh schreef hij het erg verhelderende boek met in de Nederlandse vertaling als titel: “bekocht of behandeld”. Hij was ook aanwezig op het Betz symposium en heeft hem ook met het nodige lof overgoten.

In een reactie op de gewoonte in de media om in een debat over een wetenschappelijk onderwerp de mening van een wetenschapper te confronteren met die van een pseudowetenschapper onder het mom van het neutrale evenwicht zei Ernst:

Die balans heb je niet in racisme. Je beëindigt een artikel niet door de Klu Klux Klan te citeren als het artikel over racistische ideeën gaat…

Tot de volgende keer.

2 Reacties

 1. Dolex zei:

  Hahaha, erg grappig al die gekke ingrediënten; Berlijnse muur, zonneschijn en weet ik wat. Ideaal ook om die over één kam te scheren met de wat serieuzere homeopathische middelen.
  Ik geloof ook niet in oneindige verdunning, maar die rare ingrediënten kom je echt niet tegen bij de ‘serieuze’ homeopathische merken zoals A. Vogel.

  Dus een beetje flauw. Bijna hetzelfde als bij de allopathie te refereren aan aderlaten.

  Wel fijn dat de kruidengeneeskunde (fytotherapie?) niet op één hoop worden gegooid met homeopathie – dat pleit voor de spreker.

  Overigens zou deze meneer ook eens ten strijde moeten trekken tegen de zalfjes met ‘zijde-extract’ voor een zachte huid en allerlei anti-zonnebrandmiddelen waarvan allang bewezen is dat ze alleen werken als je er een dikke laag van op je huid smeert.

  Sowieso lastig om ‘alternatieve geneeswijzen’ als een geheel te bespreken. Dat is een te ruim begrip. Misschien beter om te spreken van ‘onwetenschappelijke therapiën’. ‘Geneeswijzen’ is nogal pretentieus. Dat geldt overigens ook voor de ‘echte’ geneesmiddelen.
  Voor zover ik weet bestaat er geen enkel geneesmiddel dat een ziekte geneest. De meeste pillen en poeder zijn pijnstillers, symptoombestrijders en onderdrukkers, in de hoop dat het lichaam zichzelf geneest

  5 juni 2014
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.