Wat is Acupunctuur en de gevaren

Play

Acupuncture Students at NYCTCMAcupunctuur is een populaire behandeling tegen een veelvoud van ziekten. We kijken wat acupunctuur is en aanschouwen de risico’s.

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 4 april 2010, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 52ste de aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. Vandaag spreken we over Acupunctuur.

Wat is acupunctuur

Ik ging dat even opzoeken in “Het woordenboek van de Skepticus en vond volgende beschrijving: [Voorgelezen wordt de uitleg van de website Skepdic]

[Voorgelezen wordt een vertaling van het artikel ‘Acupuncture can spread serious diseases‘. Reuters, 18 maart 2010.]

Acupunctuur kan ernstige ziekten verspreiden

Experts waarschuwen dat bacteriële infecties, hepatitis B en C en mogelijk zelfs HIV worden bij acupunctuur overgedragen door het gebruik van besmette naalden, katoenen zwachtels en hot packs.

In een artikel gepubliceerd in het British Medical Journal, meldden microbiologen van de universiteit van Hong Kong dat het aantal wereldwijd gerapporteerde infecties als gevolg van acupunctuur de tip van de ijsberg zijn en ze roepen op om hier strenger op toe te zien. “Om infecties overgedragen door acupunctuur te vermijden, zouden controlemaatregelen moeten worden ingevoerd, zoals het gebruik van wegwerpnaalden, huidontsmettingsprocedures en steriele technieken,” scheven de onderzoekers geleid door Patrick Woo, microbioloog aan de universiteit van Hong Kong. “Striktere regulatie en erkenningvoorwaarden zijn ook nodig.” Acupunctuur is één van de meest gepraktiseerde soorten alternatieve geneeswijzen en is gebaseerd op de theorie dat het inbrengen en manipuleren van dunne naalden in specifieke punten in het lichaam helpt om de stroming van “Qi” te verbeteren. Het heeft zijn oorsprong in het oude China en is in de laatste decennia vrij verspreid geraakt in het Westen, vooral voor pijnbestrijding. Het wordt onder andere ook gebruikt tegen obesitas, constipatie en artritis, alhoewel het wetenschappelijke bewijs hiervoor dubieus is. Woo en zijn collega’s zeiden dat acupunctuur risicovol kan zijn aangezien naalden verschillende centimetres onder de huid worden gedrukt. Ze verwittigen voor een nieuw syndroom in de 21ste eeuw: acupunctuur mycobacteriosis. “Dit is een infectie dat veroorzaakt wordt door mycobacteria die snel groeien rond het acupunctuur invoerpunt als gevolg van verontreinigde katoenwindsels, handdoeken en hot pack doeken. De incubatieperiode is redelijk lang, maar de infectie leidt meestal tot grote abcessen en zweren.” schrijven ze. “Tot nu toe zijn er wereldwijd meer dan 50 gevallen beschreven. In de meeste gevallen werden de bacteriën overgedragen van de huid van de patiënt of de omgeving omwille van onvoldoende ontsmetting voor de acupunctuur,” schreven ze. Alhoewel de meeste patiënten van deze infecties herstellen, eindigen toch 5 tot 10 procent van de gerapporteerde infecties met ernstige problemen waaronder gewrichtsdestructie, orgaanontregeling, vleesetende ziekten en paralyse. Er zijn minstens 5 uitbraken van hepatitis B virusinfecties gekend die aan acupunctuur gekoppeld worden. In de meeste gevallen lagen geïnfecteerde patiënten aan de oorsprong en de virussen werden overgedragen door vuile naalden. In één geval was de acupuncturist zelf de bron van de besmetting. Het document verwittigde ook voor de mogelijkheid van overdracht van hepatitis C en HIV via acupunctuur. “Alhoewel er nog geen duidelijk bewijs is om een verband tussen acupunctuur en HIV infectie te ondersteunen, zijn er rapporten van patiënten met HIV die geen andere risicofactoren hadden dan acupunctuur” volgens het rapport. Als je weet dat acupunctuur totaal onwerkzaam is, lijken me deze risico’s totaal onaanvaardbaar.

Citaat
Het citaat van vandaag komt van Edzard Ernst die we onderhand wel kennen.
Ernst zei:

Homeopathie gebruiken op basis van het feit dat patiënten voordeel halen uit het placebo effect, zou onethisch en kortzichtig zijn. [bron]

Tot de volgende keer.

7 Reacties

 1. Martijn zei:

  Wat een onzinartikel. In dezelfde logica zou naar het ziekenhuis moeten gaan ook gevaarlijk zijn omdat je daar ook met onbesmette naalden zou kunnen worden behandeld, waarmee je dan weer HIV op kunt lopen. (Hier zijn voorbeelden van bekend; ook in NL)

  Het is hier niet de acupunctuur als concept dat een gevaar is, het is gebrekkige hygiëne bij (psuedo-)artsen.

  30 juli 2014
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Martijn,
   Bedankt voor je reactie. Ik leidt er echter uit af dat je waarschijnlijk maar de helft gelezen hebt. Zoals je misschien weet is deze website in de eerste plaats als een podcast bedoeld. In die podcast hebben we eerst de tekst uit “het woordenboek van de skepticus” voorgelezen, waarnaar bovenaan deze pagina verwezen wordt. ( http://nederlands.skepdic.com/dict_acupunctuur.htm ) Het deel dat expliciet uitgeschreven staat gaat enkel over de risico’s en veel van die risico’s bestaan inderdaad ook in de reguliere geneeskunde. Er zijn echter twee “maar”s: 1) bij reguliere geneeskunde wordt het risico afgewogen ten opzichte van de baten. Maar aangezien acupunctuur geen baten heeft (zie het hoofdartikel daarvoor), is elk genomen risico ook onverantwoord.
   2) ziekenhuispersoneel wordt opgeleid om de higienerisico’s te kennen en tegen te gaan. ze staan daarin ook onder toezicht. Veel acupuncturisten kennen deze risico’s veel minder. (ga maar eens op youtube na hoeveel pro-acupunctuurfilmpjes je zien waarbij de behandelaar zelfs geen handschoenen draagt.)

   30 juli 2014
   Antwoord
 2. Acupunctuur zei:

  Onevaren en niet medisch opgeleide acupuncturisten kunnen inderdaad een risico vormen. Adviseer je alleen niet allen over 1 kam te scheren

  11 december 2014
  Antwoord
 3. cecikle van Poppelen zei:

  ik wordt al heel lang behandeld door een chirpractor na de behandeling zet hij ook een paar naalden. deze keer kreeg ik bij het steken van de naald een electrische schok vanaf de naald in mijn onderrug door het hele been, wat gebeurt er dan ?

  30 september 2019
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Dag Cecikle,
   Ik heb die ervaring ook gehad. Toen ik student was heb ik eens een acupuncturist uitgenodigd om te spreken over het onderwerp voor enkele studenten. Ik wist zelf ook niet wat het was, maar was wel heel nieuwsgierig.
   Op een bepaald ogenblik haalt hij een naald uit en vraagt wie er vrijwilliger om te demonstreren. Aangezien niemand durfde en ik organisator was heb ik mijn arm uitgestrekt. Hij prikte de naald redelijk diep en begon te draaien. Dat was inderdaad een erg intens gevoel dat ik ook best beschrijf als een elektrische schok dat veel verder ging dan alleen de plaats van prikken.
   Wat het precies is, weet ik niet, ik ben geen arts, maar mijn vermoeden is dat er een zenuw geraakt is dat geactiveerd wordt en een signaal door jouw lichaam stuurt.
   Belangrijk daarbij is natuurlijk ook om te beseffen dat een heftige reactie van het lichaam niet hetzelfde is als een genezingsproces.

   1 oktober 2019
   Antwoord
 4. maureen brasker zei:

  me moeder is overleden door zelfmoord omdat ik op kamertemperatuur moet leven van die acupuncturist

  8 februari 2023
  Antwoord
 5. maureen brasker zei:

  me moeder is overleden door zelfmoord omdat ik op kamertemperatuur moet leven van die acupuncturist dus is dat heel erg

  8 februari 2023
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.