Achterdocht tussen feiten en fictie (3)

Play

Sommige mensen geloven heel opmerkelijke zaken over hoe de wereld in elkaar zit. Sommigen geloven niet dat de mens ooit op de maan kwam, anderen geloven dan weer dat de wereld geregeerd wordt door een aantal supermachtigen, de illuminatie genoemd. Weer anderen denken dat de witte strepen achter vliegtuigen giftige stoffen zijn die opzettelijk worden uitgestoten om ons onder de controle te houden. Maar sommige complotten blijken achteraf toch echt waar te zijn, zoals het watergateschandaal. Of: de aanval op de Verenigde staten met lijnvliegtuigen door moslimextremisten was ook een complot… van Al Qaida. Hoe maken we een onderscheid tussen de echte complotten en de valse?

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 9 oktober 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 291ste aflevering van deze podcast.
Brecht De Coene schreef op vraag van Skepp een boek over complottheorieën en op 29 juni was de boekenvoorstelling. In die voorstelling heeft Brecht ons getrakteerd met een boeiende lezing over complottheorieën, en vandaag horen jullie daarvan het derde deel waarin Brecht dieper in op hoe je best opgaat met complotdenkers. Hoe je met hen discuteert en wat je best niet doet.
Achterdocht tussen feiten en fictie (3)

Volgende keer spreekt Brecht over hoe complotdenkers met elkaar omgaan.

Het citaat
Vandaag nog eens een citaat van Albert Einstein.
Einstein zei

Het opstellen van een nieuwe theorie is niet hetzelfde als het slopen van een oude schuur om op die plaats een wolkenkrabber te bouwen. Het lijkt veel meer op het beklimmen van een berg, waarbij we nieuwe en weidse gezichten aanschouwen en waarbij we onverwachte verbindingen ontdekken tussen ons uitgangspunt en zijn rijke omgeving.

Bronnen
Het boek Achterdocht tussen feiten en fictie van Brecht De Coene

2 Reacties

 1. Kritische denker zei:

  Terwijl ik deze podcast luister wordt ik een beetje treurig. Vooropgesteld, ik ben niet een complotdenker. Maar deze spreker maakt zich er wel makkelijk vanaf.
  Complotdenker worden zoals gewoonlijk door deze spreker weer gezet als vreemdelingen die een beetje gek zijn. Beetje “humor” erbij om de complotdenker belachelijk te maken. En vooral klakkeloos het verhaal overnemen dat door de regering(en) verteld wordt.
  Kritisch denken is juist niet dat. Kijk mede naar andere mogelijkheden. waar of niet waar, dat doet er in eerste instantie niet toe. Luister eerst eens aandachtig naar een complot denker in plaatst van je er “tegen te moeten wapenen”.
  Een complotdenker heeft een mening en durft deze mening ook uit te dragen. Durft dus ook kritisch te zijn op de officiële verhalen. En verdient het daarom niet om per definitie als een gekke malloot weggezet te worden.

  11 oktober 2016
  Antwoord
 2. nilsko zei:

  Ik luister graag naar de Kritisch Denken podcast, maar de laatste editites waren bijna onluisterbaar vanwege de abominale geluidskwaliteit. Ik hoop dat volgende edities beter te beluisteren zijn en dat bij toekomstige opnames er post-editing rekening wordt gehouden met de kwaliteit van de opname.

  11 oktober 2016
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.