Achterdocht tussen feiten en fictie (2)

Play

Sommige mensen geloven heel opmerkelijke zaken over hoe de wereld in elkaar zit. Sommigen geloven niet dat de mens ooit op de maan kwam, anderen geloven dan weer dat de wereld geregeerd wordt door een aantal supermachtigen, de Illuminati genoemd. Weer anderen denken dat de witte strepen achter vliegtuigen giftige stoffen zijn die opzettelijk worden uitgestoten om ons onder controle te houden. Maar sommige complotten blijken achteraf toch echt waar te zijn, zoals het Watergateschandaal. Of: de aanval op de Verenigde staten met lijnvliegtuigen door moslimextremisten was ook een complot… van Al Qaida. Hoe maken we een onderscheid tussen de echte complotten en de valse?

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 2 oktober 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 290ste aflevering van deze podcast.
Brecht De Coene schreef op vraag van Skepp een boek over complottheorieën en op 29 juni was de boekvoorstelling. In die voorstelling heeft Brecht ons getrakteerd met een boeiende lezing over complottheorieën en vandaag horen jullie daarvan het tweede deel waarin Brecht de vraag beantwoordt of complotdenkers gek zijn.
Achterdocht tussen feiten en fictie (2)

Volgende keer gaat Brecht dieper in op hoe je best omgaat met complotdenkers. Hoe je met hen discuteert en wat je best niet doet.

Het citaat
Het citaat van vandaag heeft te maken met een echt complot, een dat mij al bijna mijn hele leven ergert.
Er zijn mensen die denken dat Monsanto complotteert om de absolute macht over de mensheid te verwerven door hun gentechnologie en hun pesticiden. Het wordt voor deze mensen nog erger nu Monsanto overgenomen is door Bayer, dat in de Eerste Wereldoorlog vlijtig mosterdgas produceerde.
Het gaat zo ver dat sommigen van die mensen op een bepaald ogenblik inzien dat gentechnologie eigenlijk wel een goede, veelbelovende, toekomstgerichte technologie is. Maar toch blijven ze tegenstander van Monsanto omdat het een multinational is… Sommigen zijn niet van de minste. Petra De Sutter, volksvertegenwoordiger van Groen! en professor gynaecologie bijvoorbeeld. Indrukwekkend hoe je verblind kan zijn door ideologie.
Wat ik niet begrijp, is dat die groenen nooit uithalen naar multinationals uit een sector die een echt complot organiseert tegen de gezondheid van mensen. Er zijn sectoren die schadelijke dingen maken, maar waarbij tegenover die schade ook een zekere waarde staat. Maar de sector waar ik aan denk wordt steenrijk zonder dat daar ook maar enige waarde voor de maatschappij tegenover staat: de sector van de tabaksindustrie.
En het houdt niet op. Onlangs schreef Johan Machenbach daar een artikel over in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Mackenbach zei:

Patiënten willen of kunnen niet stoppen [met roken], en wij worden moedeloos van de jonge beginnende rokers die van onderaf de overleden rokers maar blijven aanvullen.

Bronnen

2 Reacties

 1. AV zei:

  Heel interessant. Maar wel spijtig dat deze ‘uitzending’ van slechte technische kwaliteit is.

  2 oktober 2016
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Dag AV. Ik weet het. Bij life opnames heb ik niet altijd alle parameters in de hand. Er stond een aparte microfoon met versterker die overstuurd was en waarbij de micro niet goed gericht was. Ik kon op dat moment niet anders dan dat geluid opnemen.
   Ik heb nog getwijfeld om het uiteindelijk te gebruiken, maar oordeelde tijdens het editen dat het verstaanbaar genoeg is.
   Volgende keer zal ik zelf meer proberen mijn zeg te hebben over de opstelling van de locale geluidsinstallaties.

   3 oktober 2016
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.