Het Denkgelag: van Aap tot Robot (3)

Play
Kris Verburg
Kris Verburg in Het Denkgelag

In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan? Publieke opvattingen schommelen tussen twee extremen: de angst voor het ‘onnatuurlijke’ en het ongebreideld optimisme. Volgens deze laatste ideologie, het transhumanisme, zal en moet de mens zijn eigen beperkingen overstijgen. Technologie zal ons leven gezonder, sterker, slimmer en langer te maken.
Zullen we binnenkort onze evolutie in eigen handen nemen? Lonkt het eeuwige leven? Worden we cyborgs: half-mens, half-robot? Wat zijn de praktische en de ethische bezwaren? Hierover discussiëren we met Kris Verburgh, Pieter Bonte, Martijntje Smits en Philippe van Nedervelde. De moderator is Brecht Decoene.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 8 februari 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 219de aflevering van deze podcast.
Vandaag horen jullie het derde deel van…
Het Denkgelag: van Aap tot Robot
Van Aap tot Robot
Van Aap tot Robot

Vorige keer hebben we het gehad over gebruik van technologie om de mens de verbeteren. Vandaag hebben we het over levensverlenging, misschien wel tot onsterfelijkheid. We starten weer met een filmpje dat we op de notitiepagina zetten. Maar opnieuw is het geluid van het filmpje voldoende om zonder beeld te weten waarover het gaat.
Hier gaan we.

Het aantal vragen van het publiek was overweldigend. De organisatoren hebben dus een zware selectie moeten maken. Volgende keer horen jullie wat het panel op de publieksvragen antwoordt.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Benjamin Franklin.
Franklin was een wetenschapper die onder andere een belangrijke bijdrage leverde aan de kennis van de elektriciteit. Hij was ook politicus en mede-opsteller van de Amerikaanse grondwet. Alhoewel veel mensen dat denken, is hij nooit president geweest.
Franklin zei:

Als je iemand wil overtuigen, moet je je zaak gemodereerd en nauwkeurig voorstellen. Zeg daarna dat je het fout zou kunnen hebben. Dat brengt je toehoorder ertoe om gewillig naar je te luisteren en je desgevallend van het tegendeel te overtuigen. Maar als je hem belerend en arrogant benadert, krijg je er alleen maar een tegenstander bij.

Bronnen
De site van Martijntje Smits
Philippe van Nedervelde bij Foresights.
De website van Kris Verburg
Pieter Bonte.
Benjamin Franklin op WikipediA

Het filmpje waarvan een stukje aan het begin getoond wordt.

En dit is het filmpje over de man met het cameraoog.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.