Het Denkgelag: van Aap tot Robot (2)

Play
Martijntje Smits
Martijntje Smits in Het Denkgelag

In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan? Publieke opvattingen schommelen tussen twee extremen: de angst voor het ‘onnatuurlijke’ en het ongebreideld optimisme. Volgens deze laatste ideologie, het transhumanisme, zal en moet de mens zijn eigen beperkingen overstijgen. Technologie zal ons leven gezonder, sterker, slimmer en langer te maken.
Zullen we binnenkort onze evolutie in eigen handen nemen? Lonkt het eeuwige leven? Worden we cyborgs: half-mens, half-robot? Wat zijn de praktische en de ethische bezwaren? Hierover discussiëren we met Kris Verburgh, Pieter Bonte, Martijntje Smits en Philippe van Nedervelde. De moderator is Brecht Decoene.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 1 februari 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 218de aflevering van deze podcast.
Vandaag horen jullie het tweede deel van…
Het Denkgelag: van Aap tot Robot
Tegen het einde van de vorige aflevering was de discussie over computer-breininterface begonnen. In de zaal wordt nu een videofilm getoond die ik ook zal linken op de notitiepagina van deze aflevering. Maar uit wat gezegd wordt blijkt heel duidelijk wat er gebeurt.
Hier gaan we.

Volgende keer gaan we verder met het onderwerp “Levensverlenging”.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Benjamin Hoff.
Hoff is een Amerikaanse auteur met veel interesse voor de Japanse cultuur. Hij behaalde ondermeer een certificaat in de Japanse theeceremonie.
Hoff zei:
Zonder moeilijkheden zou het leven zijn als een riviertje zonder bochten.
Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.