Wetenschappelijke geneesmiddelen krijgen steun met nieuwe organisatie

protostar.logoistEen nieuwe organisatie wil in Amerika gaan zorgen voor betere voorlichting over de werkzaamheid van geneesmiddelen. Het kersverse Society for Science-Based Medicine zal zich gaan richten op het beschikbaar maken van bronnen en informatie over wetenschappelijk geteste medicijnen. Daarnaast belooft ze zich in te zetten tegen wetgeving die geneesmiddelen promoot die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.Volgens medicus Mark Crislip, die het nieuws bekend maakte via de website Science Based Medicine, is deze organisatie hard nodig. “Aanbieders van supplementen, complementaire en alternatieve geneesmiddelen zijn goed georganiseerd en gefinancierd, terwijl er weinig organisaties zijn die wetenschappelijk geteste geneesmiddelen promoten”. Volgens Crislip komt dit omdat het veel kennis en expertise vergt om het kaf van het koren te weten te scheiden. “Als je niet een heel leven gespendeerd in de geneeskunde en haar medische literatuur, is het veel moeilijker om een studie naar de effectiviteit van acupunctuur te bekritiseren, of te begrijpen waarom antineoplatonen geen effectieve kankertherapie is. Crislip benadrukt dat juist wetenschappelijk geteste geneesmiddelen een luidere stem en belangrijkere positie verdient, aangezien pseudo-geneesmiddelen van alle pseudo’s het meest zorgt voor onnodige ziekte, sterfte en kosten. “Mensen zouden niet moeten lijden, sterven, bankroet gaan en tijd en hoop verliezen door complementaire en alternatieve pseudo-geneesmiddelen.”

Het genootschap gaat bestaan uit individuelen van binnen en buiten de gezondheidszorg. Onder de namen velen van het toonaangevende website Science Based Medicine waar vooraanstaande artsen en skeptici hun oordeel geven over beschikbare en nieuwe therapieën in de geneeskundige. Aangesloten bij de nieuwe organisatie zijn Jann Bellamy, Mark Crislip, David Gorski, Harriet Hall, en Steven Novella

In Amerika ware er tot nu toe twee organisaties die zich enigszins deden hiermee bezig hielden, het Center for Inquiry en de James Randi Educational Foundation. Met het nieuwe genootschap is Amerika een organisatie rijker dat zich hierin specialiseert.

Zie Society for Science-Based Medicine

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.