Van Groen! Tot Ecomodernisme (3)

Play

Bart Coenen noemt zichzelf een wereldverbeteraar en sloot daardoor op jonge leeftijd aan bij de groene beweging. Algauw werd hij lid van Agalev (Later Groen!) en sloot hij aan bij VELT waar hij hoofdredacteur werd van hun tijdschrift. Maar het zat hem niet zo lekker en telkens weer worstelde hij met de dogma’s van deze groeperingen. Nu, zoveel later noemt hij zichzelf de eerste Ecomodernist van Vlaanderen. In deze reekds afleveringen horen jullie hem zijn eigen verhaal vertellen.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 22 november 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 249ste aflevering van deze podcast.
Vandaag beginnen we aan de discusies rond ecomodernisme met Bart Coenen. Om de stemmen van alle deelnemers te registreren heb ik een opnemen in het midden van de zaal opgehangen. Dat is vrij goed gelukt, maar aangezien de vorige opname rechtstreeks op de geluidsinstallatie was, hoor je hier wat meer achtergrondgeluid en galm. Hier komt het.

Van Groen! Tot Ecomodernisme (3)

Volgende keer horen jullie het laatste deel.

Het citaat
Het citaat van vandaag is een oude Chinese gezegde. Ik vond het nogal toepasselijk om het verschil te duiden tussen de traditionele ecologisten en de ecomodernisten. Meestal vind je dit gezegde in management boeken, vooral deze die over verandering of continue verbetering gaan. Ik kwam ze tegen in een boek over TPM. (Total Productive Maintenance) En zoals dikwijls met zogenaamde Chinese gezegdes in management boeken is er geen referentie naar de bron en als je het zoekt vind je geen bron. Op de discussiepagina van WikiQuote staat hij in de Engelstalige versie bij de citaten zonder bron. Ik denk dus dat dit citaat verzonnen is door een managementgoeroe en dan als oude chinese gezegde is verspreid om het meer gezag te geven. Het boek is in 1998 geschreven, het gezegde is dus redelijk oud. Toch tenminste van de pre-internet periode en de auteur is een Japanner, het komt dus al zeker uit oost-Azie.
Je mag zelf beslissen welke rol in dit gezegde voor de ecomodernisten of voor de traditionele ecologisten is.
Een oude Chinees zei:

Als de wind van verandering begint te waaien, bouwen sommigen muren terwijl anderen windmolens bouwen.

Tot de volgende keer.

Bronnen
Bart Coenen op de website van BackCover
De eerste aflevering kan je hier vinden.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.