Van Groen! Tot Ecomodernisme (1)

Play

Bart Coenen noemt zichzelf een wereldverbeteraar en sloot daardoor op jonge leeftijd aan bij de groene beweging. Algauw werd hij lid van Agalev (Later Groen!) en sloot hij aan bij VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) waar hij hoofdredacteur werd van hun tijdschrift. Maar het zat hem niet zo lekker en telkens weer worstelde hij met de dogma’s van deze groeperingen. Nu, zoveel later noemt hij zichzelf de eerste Ecomodernist van Vlaanderen. In deze reeks afleveringen horen jullie hem zijn eigen verhaal vertellen.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 8 november 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 247ste aflevering van deze podcast.
Bart Coenen noemt zichzelf een wereldverbeteraar en sloot daardoor op jonge leeftijd aan bij de groene beweging. Algauw werd hij lid van Agalev (Later Groen!) en sloot hij aan bij VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) waar hij hoofdredacteur werd van hun tijdschrift. Maar het zat hem niet zo lekker en telkens weer worstelde hij met de dogma’s van deze groeperingen. Nu, zoveel later noemt hij zichzelf de eerste Ecomodernist van Vlaanderen.
De boeken van Bart coenenOp Dinsdag 27 oktober gaf hij een lezing voor Skeptics in the Pub in Gent.
In deze reeks afleveringen horen jullie hem zijn eigen verhaal vertellen.
Ik ga er niet veel meer over zeggen, maar in plaats daarvan laat ik hem zelf aan het woord. Hier is het eerste deel.

Van Groen! Tot Ecomodernisme

 

 

Hier kan je de opname beluisteren:

 

Het citaat
The citaat van vandaag is van Maarten Boudry die jullie onderhand al kennen van vorige afleveringen.
Op 5 november werd het nieuwe boek van Maarten gepresenteerd in De Vooruit in Gent. Zijn nieuwe boek heet: Illusies voor gevorderden met als ondertitel: Of waarom waarheid altijd beter is.
Dus toch wel echt een boek dat jullie allemaal best eens lezen. Al was het maar om te kunnen antwoorden op dat argument dat je steeds opnieuw te horen krijgt dat je de mensen toch maar beter in hun illusies laat. Ik heb het alvast klaarliggen.
Een zeer interessante avond. Het citaat komt uit zijn boek.
Boudry zei

De gedachte dat illusies onschuldig zijn, dat heilige teksten nooit schuld treft of dat niemand die gekke dingen echt>/i> gelooft, is zelf een schadelijk waanbeeld. Religie heeft een geweldpotentieel waar velen onder ons blind voor blijven. Daarmee is de cirkel rond. De waarheid is dat illusies niet onschuldig zijn. En het is een illusie om te denken dat de waarheid er niet toe doet.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.