Vaccinatie werkt!

Onderstaande grafiek toont mooi het effect van vaccins. Hier zie je hoe na de introductie van het mazelen vaccin in 1965 in de verenigde staten zeer snel het aantal mazelen-gevallen bijna compleet verdwenen:

Ik vond deze grafiek hier.

3 Reacties

 1. patricia zei:

  Even de Nederlandse grafiek van mazelen sterfte erbij gepakt.

  Zie http://www.ntvg.nl/artikelen/mazelen-nederland-epidemiologie-en-de-invloed-van-vaccinatie/volledig
  en klik op figuur 1 onder het kopje mortaliteit.

  Sterfte door mazelen, voor en na invoering vaccin (mazelen vaccinatie was in 1976 ingevoerd). Toen vaccinatie werd ingevoerd in 1976 was de sterfte in Nederland al gedaald naar enkele tot enkele tientallen gevallen per jaar.
  In de jaren 60, dus +/- tien jaar daarvoor was het sterfte cijfer nog rond de 60 per jaar en begin 1900 lag het sterfte cijfer nog op 2500 per jaar.
  Zonder vaccinatie is het aantal sterfgevallen al zo goed als verdwenen.

  Zie ook http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/infectieziekten-en-parasitaire-ziekten/ziekten-in-het-rijksvaccinatieprogramma/mazelen/omvang-en-trends voor de grafiek van mazelen sterfgevallen vanaf 1900.

  Wie nu nog zegt dat de sterfte aan mazelen door vaccinatie is afgenomen mag met bewijzen komen dat het vaccin hier inderdaad de oorzaak van is.

  21 augustus 2014
  Antwoord
 2. Wim Betz zei:

  Die gekende drogreden van de antivaxers is al zo dikwijls weerlegd, dus nog maar eens, beknopt:

  Het is juist dat door betere hygiƫne, meer medische mogelijkheden en een betere voedingstoestand het % sterfte al flink gedaald was, maar zeker niet verdwenen want er waren nog steeds enkele tientallen dode kinderen per jaar.
  Het mazelen-virus veroorzaakt vooral ernstige schade aan de luchtwegen en de ogen: pneumonie, ernstige bronchitis met gevaar voor dodelijke bacteriƫle surinfecties. Dan kunnen antibiotica meestal wel helpen.
  Maar ook het zenuwstelsel kan aangetast worden en daartegen is er geen doeltreffende behandeling: encefalitis, doofheid, blindheid, en andere ernstige handicaps die langdurige tot levenslange verzorging in gespecialiseerde instellingen kunnen vragen.
  Dan is er ook nog de late complicatie, subacute scleroserende panencefalitis (SSPE), een progressief verlopende neurologische aftakeling met dodelijke afloop.
  Sinds de invoering van de vaccinatie zijn die complicaties hier ook verdwenen.

  23 augustus 2014
  Antwoord
 3. Yuri Klaver zei:

  Wim Betz: waar het om draait is dat de STERFTE blijkbaar niet of nauwelijks afneemt, maar wel het aantal ZIEKTEGEVALLEN. Beiden hebben jullie dus gelijk. Je geeft het eigenlijk zelf al toe. Je eerste zin met ‘die gekende drogreden’ is dan ook nogal .. oneerlijk.

  14 december 2017
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.