Uitreiking van de zesde vijs 2020

Play

Het is weer die tijd van het jaar. Skepp heeft de skeptische prijzen voor 2020 uitgedeeld. En de zesde vijs ging naar een heel bijzonder iemand. Vandaag horen jullie een interview met hem. (Foto: Bjorn Roes)

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 6 juni 2021, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 419de aflevering van deze podcast.

Het is weer die tijd van het jaar. Skepp heeft de skeptische prijzen voor 2020 uitgedeeld.

De skeptische put ging dit jaar naar Mattias Desmet, hoofddocent klinische psychologie aan de Universiteit Gent, omwille van zijn talloze en herhaalde uitspraken die ongefundeerd, misleidend of ronduit fout zijn. Die kunnen mensen aanzetten tot onvoorzichtig gedrag en de vaccinatietwijfel voeden. Een bijkomend bezwarend feit is dat hij met een academische functie aan een van ’s lands grote universiteiten een publieke verantwoordelijkheid heeft in onze samenleving. Desmet is ook Lacaniaan, een extreme vorm van psychoanalyse. Op de site van Skepp vind je een interessant uitgebreid artikel van de hand van Geerdt Magiels over de argumentatie waarom deze prijs welverdiend is.

De zesde vijs ging naar een bijzondere persoon, die moderne technologie en sociale media gebruikt om fake news te bestrijden. Hij is vooral gericht op de Amerikaanse situatie, maar alle onzin die in Amerika viraal gaat komt vroeg of laat de Atlantische oceaan overgewaaid. De winnaar van de zesde vijs is ook een rasechte Limburger. Maarten Schenk ontwikkelde een tool om te zoeken naar trending artikelen op sociale media en richtte een fact checking organisatie op, Lead Stories dat ondertussen meer dan 20 medewerkers telt en ook werkt voor onder andere Facebook en Tik Tok

Door corona kon de uitreiking dit jaar opnieuw niet life doorgaan en daarom organiseerde SKEPP een diggitale Q&A met Maarten Schenk, geïnterviewd door Nathalie van Raemdonck. Je kan het op facebook video bekijken, maar je kan er ook nu naar luisteren in deze en de volgende aflevering van KritischDenken.

Maarten Schenk wint de zesde vijs 2020

Volgende keer gaat Maarten dieper in op de manier hoe ze werken met Facebook en Tik Tok.

Het citaat

Het citaat van vandaag komt van Frank Podmore.

Podmore was een britse auteur uit het begin van de 20ste eeuw en een skepticus van het paranormale en het spiritisme.

Podmore zei

Het is eigenlijk niet zo’n eenvoudige zaak om de waarheid te vertellen. Het is één van de moeilijkste dingen die er bestaan en één van de nieuwste verworvenheden van de meest beschaving. Er zijn in de eerste plaats gebreken en excessen in de vertellingen, als gevolg van eigenbelang, of door het instinct voor dramatiek en de liefde voor het vertellen van een goed verhaal. Maar dergelijke gebreken worden algemeen erkend en zijn relatief gemakkelijk tegen te gaan. Het echte gevaar is subtieler. Niet alleen ons geheugen, maar ook onze waarnemingen worden gevormd door onze vooroordelen en vooringenomenheid.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.