Podcast: Download
Is wiskunde enkel een menselijke constructie of verteld wiskunde iets over de echte wereld? Hoe belangrijk zijn wiskundige problemen voor de goede skepticus? Jean Paul Van Bendegem legt het ons allemaal uit met zijn sappige vertelstijl.
Op tien april 2025 was er weer eens een Skeptics in the Pub in Gent. Daar werd de bekende wiskundige, filosoof en medestichter van Skepp, Jean-Paul Van Bendegem ondervraagd door Marleen Finoulst en Tim Trachet. En Van Bendegem is in zijn nopjes. Wie hem wat kent herkent onmiddellijk zijn sappige eigenzinnige vertelstijl.
De volledige avond heeft twee uur geduurd en ik heb het dus in vier stukken opgesplitst.
Vandaag het laatste deel.
Bij Skepp hebben we enkele illusies gemaakt die we bij sommige events opstellen. Onder andere een installatie waar we het Linda probleem illustreren en één waar we het Monthy Hall probleem illustreren, die beiden daarstraks werden aangehaald. Kom maar eens af naar de dag van de wetenschap bij de Skepp stand, dan zal je die daar zien.
Roos Vonk is een Nederlandse professor psychologie en lid van de stichting Skepsis.
Vonk zei
Allerlei dingen die we doen en vinden op basis van onze vermeende individuele voorkeuren – onze ambities, keuzes voor muziek, kleding, onze meningen en waarden, de verhoudig werk- vrije tijd – zijn in feite sterk beïnvloed voor de groepen waar we in verkeren.
Hier vind je een artikel over het Lindaprobleem (Engels)
Hier vind je de uitleg van het verjaardagenparadox. Opmerking: dit is eigenlijk geen paradox omdat het resultaat niet tegenstrijdig is, het is enkel contra intuïtief.
Het boek gebreken voor gevorderden van Roos Vonk
Wees de eerste om te reageren