Podcast: Download
Is wiskunde enkel een menselijke constructie of vertelt wiskunde iets over de echte wereld? Hoe belangrijk zijn wiskundige problemen voor de goede skepticus? Jean Paul Van Bendegem legt het ons allemaal uit met zijn sappige vertelstijl.
Op tien april 2025 was er weer eens een Skeptics in the Pub in Gent. Daar werd de bekende wiskundige, filosoof en medestichter van Skepp, Jean-Paul Van Bendegem ondervraagd door Marleen Finoulst en Tim Trachet. En Van Bendegem is in zijn nopjes. Wie hem wat kent herkent onmiddellijk zijn sappige eigenzinnige vertelstijl.
De volledige avond heeft twee uur geduurd en ik heb het dus in vier stukken opgesplitst.
Vandaag horen jullie het tweede deel.
Jean Paul Van Bendegem wordt ondervraagd over de interessante grens tussen wiskunde filosofie en skepticisme.
Rosling zei
Wij vinden simpele ideeën heel aantrekkelijk. Ik noem deze voorliefde voor één oorzaak en één oplossing het eenpersoonsperspectiefinstinct. […] Zo kan het simpele en mooie idee van de vrije markt bijvoorbeeld leiden tot het simplistische idee dat alle problemen één oorzaak hebben: overheidsbemoeienis.[…] Zo kan ook het simpele en mooie idee van gelijkheid leiden tot het simplistische idee dat alle problemen worden veroorzaakt door ongelijkheid.[…] Het bespaart veel tijd om zo te denken [… m]aar wil je graag meer inzicht krijgen in de wereld, dan is dat niet zo nuttig.
Wees de eerste om te reageren