Raarder dan we kunnen veronderstellen

Play
intro
Goeiedag, het is vandaag zondag 30 mei 2010, ik ben Jozef Van GIel en dit is de 56ste aflevering van deze podcast.
Raarder dan we kunnen veronderstellen
In deze aflevering lees ik een tekst van Richard Dawkins voor dat hij gebruikte tijdens een tedtalk. Rik Delaet heeft gezorgd voor de ondertitels van die film. Je kan de film bekijken vanaf mijn blog.

Actueel
Er is goed nieuws: Simon Singh heeft de rechtszaak die de chiropractors tegen hem aangespannen hadden gewonnen. Het heeft hem wel een fortuin gekost. Ondertussen hebben de beide partijen die de verkiezingen in Groot Brittannië de nieuwe regering vormen beslist dat ze deze achterhaal wet zullen aanpassen.

Op 22 mei is Martin Gartner overleden. Hij was een Amerikaanse wiskundige en stond aan de basis van de skeptische beweging. In één van zijn bekendste boeken: “Fads and Fallacies in the name of science” beschrijft hij 10tallen pseudowetenschappelijke rages.
Gartner wordt door vele skeptici als een van hun geestesvaders aanzien. Hij was medeoprichter van CSICOP (Committee for Scientific Investigation of Claims Of the Paranormal), de Amerikaanse zusterorganisatie van SKEPP en Skepsis. James Randi was goed bevriend met hem.

Het Citaat
Het citaat komt van Blaise Pascal. Pascal was een grote wiskundige, fysicus en filosoof. Hij bestudeerde de kegelsneden, hydraulische druk en bouwde een mechanische rekenmachine voor zijn vader die minister van financiën was bij Lodewijk IV.
Naar hem is ook de eenheid van druk, de Pascal, genoemd.
Pascal zei:
Mensen doen nooit kwaad zo compleet en enthousiast dan wanneer ze het doen vanuit religieuze overtuiging.

Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.