Naar een vernieuwd, biologisch geïnformeerd feminisme

Play

(foto: Gerbrich Reynaert)

De evolutietheorie vind ik een van de boeiendste onderwerpen uit de wetenschappen. Gelijke rechten liggen mij na aan het hart, in het bijzonder vrouwenrechten. Als je evolutietheorie en feminisme aan elkaar koppelt, kom je automatisch uit bij Griet Vandermassen. Zij is ook heel bedreven in het brengen van een helder verhaal over een complex onderwerp.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 18 december 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 301ste aflevering van deze podcast.
Vandaag horen jullie nog een voordracht uit de Nacht van de Vrijdenker van 26 november. Dit keer van Griet Vandermassen.
Griet Vandermassen is filosofe. Ze is vooral geïnteresseerd in de spanningen tussen feminisme en evolutionaire wetenschap. Wetenschappers verdenken feministen ervan te ideologisch en te weinig wetenschappelijk te zijn, feministen beschouwen de evolutiewetenschappen vaak als seksistisch. Griet Vandermassen onderzocht de argumenten en stelt dat feminisme en evolutietheorie elkaar niet alleen nodig hebben, maar ook bondgenoten kunnen worden. Momenteel houdt ze zich onder meer bezig met het debat over seksueel geweld, dat volgens haar teveel gekleurd is door feministische dogma’s. Maar op De Nacht sprak ze over:
Naar een vernieuwd, biologisch geïnformeerd feminisme
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Darya Safai, die jullie in de vorige aflevering hoorden.
Safai zei

Maar als die vrouwen er nu zelf voor kiezen, moeten we die ‘vrije keuze’ dan niet respecteren? Vrije keuze door indoctrinatie is geen vrije keuze.

Bronnen

4 Reacties

 1. Egbert Mulder zei:

  Beste Joseph, de Nacht van de Vrijdenkers heeft zeker interessante sprekers, maar de geluidskwaliteit is niet goed. Is het niet mogelijk om bij life opnames als deze de sprekers van een draadloze mike te voorzien. Het is zeer vermoeiend luisteren zo en ik haak al snel af.
  Hopelijk in het vervolg beter en veel succes met je mooie podcastserie.
  Hartelijke groet, Egbert

  19 december 2016
  Antwoord
 2. Jozef zei:

  Dag Egbert,
  Bedankt voor jouw reactie. Ik vrees dat je gelijk hebt. Ik heb in drie zalen tegelijk opgenomen en in slechts één van de zalen is de kwaliteit echt goed. Ik zal die opnames eerst publiceren. De andere zullen we nog eens kritisch onderzoeken en niet meer publiceren tenzij ze toch nog goed zijn.

  20 december 2016
  Antwoord
 3. Trui zei:

  Ook ik kan deze bijdrage niet tot mij nemen vanwege de klankkwaliteit. Dat is jammer. Veel succes verder.

  22 juli 2020
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.