Lezing van prof. Albert Bartlett

Hier de volledige lezing over de moeilijkheid voor mensen om om te gaan met de exponentiële functie en welke weerslag dat heeft op ons energiebeleid. Dit keer met Nederlandse ondertiteling. Je zal zien dat de ondertitels soms nogal lang uitvallen. Maar je kan de video op elk moment pauzeren of terugspoelen mocht het soms wat te snel gaan.

Het gaat natuurlijk in de eerste plaats over Amerikaanse toestanden maar wat is nog lokaal in onze mondiale samenleving?

3 Reacties

 1. Anonymous zei:

  Huiveringwekkend! Ik ben blij dat ik 58 ben en mijn vrouw en ik ervoor gekozen hebben geen kinderen te nemen.

  8 juni 2011
  Antwoord
 2. Anonymous zei:

  Iemand had een link gepost op nu.nl van deze video naar aanleiding van het bericht dat shell van plan is om op de Noordpool te gaan boren naar olie. Misschien kan ik mijn carrière nog een andere richting insturen 😉

  De wereldbevolking groeit, zodoende ook de behoefte aan energie. Helaas laat het welbewust omgaan met energie nogal te wensen over. Ik neem vooral transport als voorbeeld omdat ik daar mijn werkervaring in heb(over de weg en luchtvaart).

  Er wordt te onverschillig met brandstof om gegaan. Mensen die hun auto maar laten draaien tijdens het wachten is maar een voorbeeld.

  Wij hebben het hier vrij goed in NL en het wordt tijd om eens wat terug te doen maar het is eerlijk gezegd geen gemakkelijke opgave.

  Voorbeeld: Ik woon nu 3 jaar in Letland en ben geen 1 keer iemand tegen gekomen die bewust kan autorijden (macho gedrag heerst) zoals ik in NL gelukkig nog wel zie.

  Ik vergelijk maar 2 landen op dit moment maar als je nagaat dat wereldwijd miljoenen mensen onbezorgd ieder jaar een nieuwe auto kopen, kinderen baren, luxe vakantie nemen, stemmen op partijen die ook liever alleen maar aan 'GROEI' denken en het probleem maar negeren dan kun je alleen maar concluderen dat de Professor gelijk heeft.

  De mens is van nature lui met denken. Daar ligt een deel van het probleem. Ook het egoïsme speelt wellicht de meest belangrijke rol.

  Ik waardeer mensen zoals de Professor. Hij heeft me aan het denken gezet en kwam op een moment dat ik wel succesvol ben maar eigenlijk me al een tijdje afvroeg waar ik me bezig hield?

  7 augustus 2011
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.