Interview met Willem Betz

Willem BetzEén van de prominente figuren onder de Vlaamse skeptici is Willem Betz. Jozef ging met hem aan tafel voor een interview.

Play

 

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 23 februari 2014, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 182ste aflevering van deze podcast.

Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet, de muziek is van Niek Lucassen en Emile Dingemans verzorgt de website en de facebookpagina.

Vandaag horen jullie een interview met Willem Betz.

Interview

Als je het over de skeptische beweging hebt, kan je niet om Willem Betz heen. Wie Willem Betz is, kan je niet in enkele woorden zeggen. Ik ga hier toch een poging doen. Willem Betz is een huisarts die ooit homeopathie studeerde en het ook uitoefende tot hij inzag dat zijn patiënten even tevreden bleven als hij het verkeerde suikerpilletje voorschreef. Hij is hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel) in emeritaat, stichtend lid van de vereniging Skepp, gewezen voorzitter van deze organisatie. Hij was projectlid van het EU Cost B4 rapport, dat de Europese richtlijnen voor alternatieve geneeswijzen uitwerkte, zat in de Belgische commissies die moeten uitzoeken hoe de wet Colla, die homeopathie, chiropraxie, osteopathie en acupunctuur moet regulariseren, nu in de praktijk moet worden omgezet en kwam op als expert in diverse rechtszaken tegen kwakzalvers. Hij is ook een mediafiguur die regelmatig in het journaal of een populair wetenschappelijk programma komt uitleggen hoe dat nu juist zit met deze of gene alternatieve behandeling. Hij was een regelmatige gast in het programma Recht van Antwoord van Goedele Liekens. Vorig jaar ontving hij de Outstanding Skeptics Award tijdens het World Skeptics Congress.

Play
Het citaat

Het citaat van vandaag komt van Franklin Roosevelt. Roosevelt was de 32ste president van de Verenigde Staten, Democraat en president tijdens de grote depressie en het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij besloot om met grote overheidssteun de economische crisis uit het slop te halen. De zogenaamde New Deal. Roosevelt zei:

Het land heeft nood aan en, als ik het goed begrijp, eist het land stoutmoedig, aanhoudend experimenteren.

Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.