HIV, griep en vaccinatiestrategie

Play

Man houdt een vaccinatienaald vast

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 20 juni 2010, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 59ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet.

De tekst van vandaag komt van een presentatie door Seth Berkley op TEDtalks. Je kan het originele filmpje op mijn blog vinden. Rik zorgde weer voor de ondertitels.

Ingesproken wordt de Nederlandstalige tekst van de TEDTalk HIV, griep en vaccinatiestrategie door Seth Berkley.

Video

Citaat

Het citaat

Het citaat van vandaag komt van René Descartes. Ik betwijfel dat er ook maar iemand is die naar deze podcast luistert die René Descartes niet kent. Ik zal toch enkele wapenfeiten geven. Descartes was uiteraard de grondlegger van de cartesiaanse wiskunde, waarvan het cartesiaans assenstelsel het meest bekend is, maar naast een grote wiskundige was hij ook een filosoof. Hij was een vertegenwoordiger van het dualisme, en was bekend omwille van het principe van de systematische twijfel, vanwaar zijn beroemde uitspraak “ik denk dus ik ben” komt. Opmerkelijk in zijn filosofie is dat hij God niet loslaat in tegenstelling zijn latere tijdgenoot Spinoza die een abstracte God creëert die niets meer met de bijbelse God te maken heeft. Zoals vele vrijdenkers uit die tijd reisde ook Descartes naar Nederland. Minder bekend is dat hij zich daar liet inlijven bij het leger van de prins. Descartes zei:

Gezond verstand is het best verdeelde goed ter wereld. Iedereen vindt dat ie er genoeg van heeft.

Tot de volgende keer.

4 Reacties

 1. Frank zei:

  Ik had een dergelijk citaat eens gehoord van Gaston Eyskens. Nu weet ik vanwaar hij de mosterd gehaald heeft.
  Gezond verstand is de verzameling vooroordelen die we rond ons achtiende verworven hebben. (Einstein).
  Ik denk dat “gezond verstand” haaks staat op “kritisch denken”.
  “Gezond verstand ” is een term die ze uitgevonden hebben om de jan modaal ook een vorm van superioriteitsgevoel te geven.

  groeten

  Frank

  29 juni 2010
  Antwoord
 2. Jefke zei:

  Dat citaat van Einstein stond ook op mijn lijstje.

  29 juni 2010
  Antwoord
 3. ridelo zei:

  Voor mij waren “gezond verstand” en “kritisch denken” bijna identieke begrippen. Maar je kan “gezond verstand” en “vooroordelen” ook aan elkaar gelijk stellen, zoals Einstein doet. Met de definitie in de DVD kom je ook niet veel verder: “het onbedorven, natuurlijk verstand, vaak tegenover aangeleerde kennis.” Deze kunnen ook allebei zowel kritisch als onkritisch zijn.

  9 juli 2010
  Antwoord
 4. ridelo zei:

  Als kritisch denker moet je natuurlijk vooral op je hoede zijn voor de valkuilen waar je zelf in kan trappen. Ik vermoed dat dat Descartes' bedoeling is.

  9 juli 2010
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.