Het Klimaatdebat (3)

Play

Charta Vlaanderen, organiseerde op 22 mei in Afflighem een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan tegenover deze conclusies. De verdedigers van de consensus betreffende de klimaatopwarming:

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 14 juni 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 235ste aflevering van deze podcast.
Vandaag horen jullie het derde deel van Het klimaatdebat.
Charta Vlaanderen, organiseerde op 22 mei in Afflighem een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan tegenover deze conclusies.
Vandaag horen jullie Marcel Crok.
Marcel Crok is doctorandus in de scheikunde (Rijksuniversiteit Leiden). “Doctorandus” klinkt voor een Vlaming erg geleerd, maar eigenlijk komt die Nederlandse titel overeen met een “Licentiaat” in Vlaanderen, of een “master” volgens het nieuwe BAMA model.
Hij is freelance onderzoeksjournalist op het gebied van klimaat. Van 2011 tot 2013 was hij expert reviewer van het vijfde IPCC-rapport in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in Nederland. Hij was nog redacteur voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften (zoals Ingenieur en Natuur & Techniek). Dus, als je ooit die kritische klimaatartikelen in Natuur & Techniek las, ik heb ze gelezen, ze kwamen van hem. Hij schreef onder meer ‘De Staat van het Klimaat, een koele blik op een verhit debat’.
Het Klimaatdebat
Hier komt het:

Na de discussie waren er rondetafelgesprekken en daar heb ik aan Dirk Verscheuren gevraagd hoe dat zit met die gevoeligheid waarvan Marcel Crock beweert dat ze 3 keer kleiner is dan wat er in de modellen gestoken wordt. Hij antwoordde mij dat het onjuist is. Die onderzoeken over die kleinere gevoeligheid bestaan inderdaad, maar die gaan over systemen die in een volledig evenwicht zijn en houden geen rekening met de dynamiek van het klimaat.
Volgende keer horen jullie Het eigenlijke debat.

Mededelingen
Enkele weken geleden legde ik de laatste hand aan het inspreken van het boek “De Vorst” van Niccolò Machiavelli. Je kan dit historische boek nu downloaden en beluisteren via de website Librivox.org. Librivox is een crowdsourcing website dat legaal gratis luisterboeken ter beschikking stelt waarop geen copyright meer staat.
Nu hebben enkele Nederlandstalige vrijwilligers van Librivox beslist om het toneelstuk “Naaktmodel” van Scheldema in te spreken. Maar ze missen nog enkele stemmen voor zowel mannen- als vrouwenrollen. Daarom roep ik jullie op om hen te helpen. Op de notitiepagina vinden jullie een link naar Librivox, waar jullie je als vrijwilliger kunnen aanmelden. Ik heb zelf ook een stem ingesproken. Het heeft me maar 20 minuten gekost.
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Ronald Coase.
Ronald Coase was een Brits econoom en emeritus hoogleraar Economie aan de Universiteit van Chicago. Hij staat vooral bekend omwille van zijn introductie van het begrip “transactiekosten” waarmee hij verklaart waarom de maatschappij uit business bedrijven bestaat en niet enkel uit allemaal onafhankelijke zelfstandigen die met elkaar zaken doen. Volgens Coase heeft elke individuele overeenkomst een transactiekost. Door werknemers in te huren kan je deze kost vermijden bij de productie van goederen.
Coase zei:

Als je de gegevens maar lang genoeg martelt zullen ze toegeven

Bronnen
De Bron en Charta Vlaanderen, wie is wie.
Rik Van Cauwelaert op WikipediA.
Ronald Coase op WikipediA
Het boek De Vorst van Niccolò Machiavelli door mij ingesproken op Librivox
Als je wil helpen aan het inspreken van het toneelstuk “Naaktmodel” op Librivox, klik dan hier.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.