Het Atheïsmedebat (1)

Play
P1050931Moeten we de religies nu zwaar bekritiseren, zoals de nieuwe atheïsten doen of is het beter om een meer tolerante houding aan te nemen ten opzichte van intolerantie? Dirk Verhofstadt, Etienne Vermeersch, Patrick Loobuyck en Karim Sahidi gingen hierover, begeleid door Maarten Boudry, in debat tijdens De Nacht van de Vrijdenker.
Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 30 november 2014, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 209de aflevering van deze podcast. Op 21 november was er in het Geuzenhuis in Gent de Nacht van de vrijdenker. Een orgie van filosofie, kritisch denken en atheïsme. Ik heb rondgeschreven naar de verschillende sprekers om hen te vragen of ik hun lezing mocht opnemen voor onze podcast. Het resultaat is meer dan 6 uur ruwe audio-opnames om van te smullen. En die zullen jullie in de komende maanden in verschillende afleveringen opgediend krijgen. Het voorgerecht van dat gastronomisch menu is het Atheismedebat. Maarten Boudry vraagt aan niemand minder dan Dirk Verhofstadt, Etienne Vermeersch, Patrick Loobuyck en Karim Sahidi hoe zij denken dat atheïsten zich moeten opstellen ten opzichte van de opkomende radicalisering van religies. Hier komt het eerste deel. Smakelijk!
Het Atheïsmedebat deel 1
Dirk Verhofstadt (foto: Gerbrich Reynaert)
Dirk Verhofstadt (foto: Gerbrich Reynaert)
Karim Zahidi (foto: Gerbrich Reynaert)
Karim Zahidi (foto: Gerbrich Reynaert)

Beluister nu het eerste deel.

Play
Het tweede deel hoor je de volgende week.
Het citaat
Het citaat komt vandaag van een persoon die niet direct bekend staat om zijn kritische geest. Hij geloofde in telepathie, astrologie en in seances om met doden te praten. Hij bedacht ook een model om mensen te typeren waarom verschillende pseudowetenschappelijke persoonlijkheidsanalyses gebaseerd zijn. Toch kon je Carl Gustav Jung nu en dan eens op een beter citaat betrappen. Jung antwoordde in een interview eind jaren dertig op de vraag van de interviewer wat volgens hem de volgende stap in de religieuze ontwikkeling zou kunnen zijn:

We weten nog niet of Hitler een nieuwe islam gaat oprichten. Hij is er nu al mee bezig. Hij lijkt op Mohammed. De stemming in Duitsland is islamitisch: oorlogszuchtig en islamitisch. Ze zijn allemaal bezeten van een wilde god. Dat zou de historische toekomst kunnen worden.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.