Het Groot Homeopathiedebat (1)

Groot Debat: de zin, onzin en toekomst van homeopathische geneeskundeWelke argumenten hebben homeopaten voor hun methoden en wat is daarvan onderbouwd? Moeten we de homeopathie nu regulariseren, of beter niet. In de komende afleveringen horen jullie een debat tussen 3 homeopaten, een vertegenwoordiger van Skepp en een vertegenwoordigster van het KCE, dat plaats had op 5 december in het Geuzenhuis in Gent.

Intro
Goeiedag, het is vandaag zondag 15 december 2013, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 175ste de aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet, de muziek is van Niek Lucassen en Emile Dingemans verzorgt de website en de facebookpagina.
Mededelingen
Zo’n twee jaar geleden heb ik het boek “Anders Leiden” van Patrick Vermeren gelezen. Eindelijk eens licht tussen al de onzin die in managementboeken verteld wordt. Kort daarna kwam ik Patrick Vermeren tegen op een bijeenkomst van Skepp. We geraakten aan de praat en het idee kwam naar boven om van dit boek een luisterboek te maken. Ik heb dat boek gedurende ongeveer een jaar ingesproken en in april 2013 was het klaar. Toen moesten we nog een uitgever van audioboeken zoeken en zorgen dat er een contract met de uitgever van het papieren boek kwam. Uiteindelijk raakte het allemaal klaar en sinds maandag kan je dit boek downloaden via de website van Luisterrijk. Op de notitiepagina van deze aflevering vinden jullie de link.
Zou dit geen goed idee zijn voor onder de kerstboom?
Het Groot Homeopathiedebat
Welke argumenten hebben homeopaten voor hun methoden en wat is daarvan onderbouwd? Moeten we de homeopathie nu regulariseren, of beter niet? In de komende afleveringen horen jullie een debat tussen 3 homeopaten, een vertegenwoordiger van Skepp en een vertegenwoordigster van het KCE, dat plaats had op 5 december in het Geuzenhuis in Gent. In het deel van vandaag horen jullie de standpunten van de panelleden.
Play
Vervolg met deel 2 om te horen wat Joel aan Dokter Vanderlinden wil vragen.

Het Citaat

Het citaat van vandaag komt van Daniel Kahneman. Kahneman is een psycholoog die samen met Amos Tverski in de jaren ’60 en ’70 enkele belangrijke doorbraken realiseerde in onze inzichten in het menselijk denken en gedrag. Voor hun prospecttheorie kreeg Kahneman de nobelprijs voor economie. Kahneman en Tverski zijn de meest geciteerde wetenschappers in collegiaal getoetste artikelen in de sociale wetenschappen. Kahneman zei:

Over het algemeen zijn we te zelfverzekerd in onze opinies, onze indrukken en ons oordeel.

Tot de volgende keer.

Meer informatie

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.