De schepping na Darwin

Play

Meer dan 150 jaar na de publicatie van On the origin of species van Charles blijft het creationisme ontzettend populair. In de Verenigde Staten gelooft bijna de helft van de bevolking dat God de aarde en het leven erop minder dan tienduizend jaar geleden heeft geschapen. Hoe zit dat allemaal in elkaar en waarom bestaat het nog altijd? Stefaan Blancke schreef er een boek oever

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 30 september 2018, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 359ste aflevering van deze podcast.

Meer dan 150 jaar na de publicatie van Over het ontstaan der soorten van Charles blijft het creationisme ontzettend populair. In de Verenigde Staten gelooft bijna de helft van de bevolking dat God de aarde en het leven erop minder dan tienduizend jaar geleden heeft geschapen. Hoe zit dat allemaal in elkaar en waarom bestaat het nog altijd? Stefaan Blancke schreef er een boek oever.

Dit kleine boekje past in de reeks korte boekjes die door Skepp worden uitgegeven.

Stefaan Blancke is filosoof en doctoreerde over creationisme.

De schepping na Darwin

Je kan dit boekje kopen bij ASP, en met je Skepp-lidmaatschap krijg je nog korting ook.

Het citaat

Het citaat van vandaag komt van Madelyn Murray.

Murray was de stichter van American atheists organisation en een toonaangevende feministe.

Murray zei

Een atheïst gelooft dat hospitalen zouden moeten worden gebouwd in plaats van kerken. Een atheïst gelooft dat een daad gesteld moet worden in plaats van een gebed. Een atheïst streeft naar betrokkenheid in het leven en geen ontsnapping naar de dood. Hij wilt ziekten overwinnen, armoede bestrijden en oorlog elimineren.

Bronnen

Het boek De Schepping Na Darwin kan je kopen bij ASP en met een Skepp-abonnement krijg je korting.

Madelyn Murray op WikipediA

8 Reacties

 1. crowdserver1 zei:

  Het is de wetenschap zelf die aantoont dat we geschapen zijn omdat we uit de dood tot leven zijn gekomen. Want de big bang is ondertussen voldoende bewezen. Tijdens de big bang bevond alle massa in het universum zich in een zeer klein en zeer heet volume. Dus ook de massa van onze lichamen zat daar in. Wie zich dus laat cremeren, laat zich voor de tweede keer cremeren op een veel hogere temperatuur want de eerste keer was toen de massa van onze lichamen zich in dat zeer klein en zeer heet volume bevond. En als je dan al eens gecremeerd bent geweest, ben je vanuit de dood tot leven gekomen want crematie heeft per definitie de dood tot gevolg.

  4 oktober 2018
  Antwoord
 2. crowdserver1 zei:

  Foutje in mijn vorige post. Het moet veel lagere temperatuur zijn.

  5 oktober 2018
  Antwoord
 3. Jozef zei:

  Dag Crowdserver1. Bedankt voor jouw reactie, maar ik begrijp jouw argumentatie niet. De verzameling van alle materie waaruit ik besta maakt toch niet mezelf uit? Meer nog: Zowat alle materie waaruit ik pakweg 30 jaar geladen was opgebouwd is ondertussen vervangen door andere, toch blijf ik dezelfde persoon. De rivier van Herakleidos, weet je wel.
  Kan je wat beter uitleggen wat je bedoelt?
  Of bedoel je wat ik in deze aflevering uitleg?

  7 oktober 2018
  Antwoord
 4. crowdserver1 zei:

  Dag Jozef. De big bang bevatte alle massa in het universum en dus ook de hedendaagse massa van je lichaam als de massa van je lichaam dertig jaar geleden. Dat betekent dat voor eender welke periode in je leven de massa van je lichaam in de big bang zat en omdat dat een zeer klein en zeer heet volume was werd de massa van je lichaam toen gecremeerd op een veel hogere temperatuur. En na crematie ben je met zekerheid dood alhoewel we terug tot leven zijn gekomen vanuit die dood. Je verwijst naar je artikel over de oerknal en dat is fout want er was wel degelijk tijd voor the big bang en een oneindigheid van tijd en dat is makkelijk te bewijzen. De afwezigheid van de tijd had vanwege zijn afwezigheid geen tijd om te bestaan en heeft daarom nooit bestaan zodat enkel de aanwezigheid van de tijd heeft bestaan en dat maakt het verleden oneindig en dat is een toepassing van het onmogelijke wanneer het verleden een beëindigde oneindigheid is.

  8 oktober 2018
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Wat je schrijft dat tijd voor de big bang niet bestond, heb je daar wetenschappelijke artikels over gevonden? Of bedenk je dat nu even?

   10 oktober 2018
   Antwoord
  • Richard zei:

   Bedoelt gij dat wij patatten zijn, omdat we twee keer gefrituurd zijn? Eerst op hoge temperatuur en daarna nog op lagere temperatuur?

   Een Nederlander.

   19 december 2019
   Antwoord
 5. Nog even off topic want kan je het in je podcast eens hebben over de foto die men kan zien door op de url van deze post te klikken? Het is een eenvoudige foto die makkelijk uit te leggen is voor de luisteraar en die toont aan dat iets onmogelijk toch mogelijk is.

  8 oktober 2018
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Ik neem het artikel over getijden op in ons lijstje.

   10 oktober 2018
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.