De prijs van niet vaccineren

Foto door Sylvain Thomin (CC BY-NC-ND 2.0)
Foto door Sylvain Thomin (CC BY-NC-ND 2.0)

Een aantal gekken –ja, onverantwoorde gekken!– pleiten tegenwoordig tegen vaccinatie. Maar heb je je ooit al afgevraagd hoe gevaarlijk niet vaccineren is? Enkele cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreken boekdelen. 1,2 miljoen doden konden in 2002 vermeden worden dankzij vaccinatie.

De grafiek hieronder haalde ik uit de Spaanse blog El retorno de los charlatanes en vertaalde de tabel. De blog toont nog een ontluisterende foto van wat er kan gebeuren als je de “kinderziekte” pokken krijgt. Deze ziekte maakte inde 20ste, Ja twintigste, eeuw alleen al tussen 300 en 500 miljoen (500 000 000) doden, tot het in 1970 uitgeroeid werd, dankzij… Vaccinatie! Dat is meer dan alle doden van alle oorlogen uit dezelfde periode samen.

Je kan alle cijfers hier bij het WHO terugvinden.

Mazelen is dus met voorsprong een belangrijkere oorzaak dan vergiftiging baarmoederhalskanker of huidkanker. En dat terwijl we het zouden kunnen uitroeien.

3 Reacties

 1. Anonymous zei:

  Als je niet goed voorgelicht ben, deel dan niet je mening. Mazelen was in de westerse landen al geen gevaarlijke ziekte meer (wel vervelend dat zeker) VOORDAT er met vaccinatie begon. Als we de kinderen in de derde wereldlanden van goede voeding en hygiene voorzien dan zal het aantal doden tgv de mazelen ook daar tot het nulpunt dalen. Tegen de pokken wordt niet meer geënt, komt nog wel voor.

  26 juli 2012
  Antwoord
 2. Jozef zei:

  Je zal toch specifieker moeten zijn en de bronnen over je straffe beweringen moeten geven. Mijn gegevens heb ik gerefereerd met, denk ik, toch wel een betrouwbare bron (WHO. Die mag je ook betwijfelen, maar je zal sterke argumentatie moeten gebruiken. Niet gewoon “als je niet goed ingelicht bent”.)
  Ook de blog waarnaar ik refereer heeft nog een verzameling sterke argumentatie. (als je Spaans begrijpt, of jaag hem gewoon door Google-vertalen)
  Over mazelen kan dit je op andere gedachten brengen: http://whatstheharm.net/vaccinedenial.html
  In Nederland sterft ongeveer 1 op 1000 mazelenlijders. Dat lijkt niet veel, maar toch veel te veel als je weet dat je het met een simpele prik zonder neveneffecten kan vermijden. http://www.kwakzalverij.nl/8/Mazelen_en_kwakzalvers Bovendien kunnen overlevers ernstige schade ondervinden. Bekijk ook maar eens de links van het gerefereerde artikel.

  27 juli 2012
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.