Cannabis als medicijn Deel 1 van 3

Play

Patrik Vankrunkelsven schreef het boek Cannabis als medicijn voor de Skepp-boekenreeks. Patrik is arts en directeur van CEBAM, het center for evidence based medicine.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 4 februari 2024, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 453ste aflevering van deze podcast.
Vijftien jaar geleden, op 27 januari 2009 heb ik deze podcast ingeleid. Op 22 februari 2009 heb ik de eerste aflevering gepubliceerd waarin ik van start ging met uit te leggen hoe je correct argumenteert. Het was een eerste deel van een reeks van negen afleveringen over drogredenen, of, zoals ik het toen noemde: logische misvattingen. Het was gebaseerd op een tekst van Steven Novella, de host van de podcast The Skeptics Guide To The Universe.
Daarmee is KritischDenken.info de eerste Nederlandstalige podcast over skepticisme en kritisch denken ooit.
Tot aan de coronacrisis moest ik aan bijna iedereen uitleggen wat een podcast is. Met de coronacrisis is podcasten beginnen boomen en nu maakt bijna iedereen er één. En ik moet zeggen dat er verschillende hele goede tussen zitten. Mijn favoriet onder de Nederlandstalige is Nerdland Maandoverzicht.
Er is een tijd geweest dat ik wekelijks een aflevering postte. Maar die tijd is lang voorbij. Ik kan dat tempo nu niet meer aan. Zelfs een aflevering per maand wordt erg zwaar. Ik heb nog altijd een full-time job hiernaast. Maar ik ga zeker nu en dan nog wel iets publiceren, als durf ik er geen periode meer op te plakken. Beter kwaliteit dan kwantiteit. Ik doe dit in mijn vrije tijd en het mag dus ook geen sleur worden.
Vul de zo vrij gekomen tijd met afleveringen van Nerdland Maandoverzicht, Geschiedenis met Sjaak of de podcast Drang naar Samenhang. Ook Skepsis heeft ondertussen een podcast.
Maar vandaag horen jullie wel weer een nieuwe aflevering.
Patrik Vankrunkelsven schreef het boek Cannabis als medicijn voor de Skepp-boekenreeks en jullie horen dadelijk het eerste van drie delen van zijn boekvoorstelling. Patrik is arts en directeur van CEBAM, het center for evidence based medicine.
Wie oud genoeg is, herinnert zich misschien nog dat Patrik Vankrunkelsven ooit senator was voor de VU, de Volksunie. Een Vlaams Nationalistische partij dat op een bepaald ogenblik is gesplitst. Het ene, eerder linkse deel, Spirit, is later opgegaan de SP-A, de Vlaamse socialistische partij, en het andere deel is de huidige NVA geworden. Maar op dat moment zat Patrik al niet meer in de politiek. Op een bepaald ogenblik is zijn vrouw overleden en toen heeft hij de politiek verlaten om voor zijn vier kinderen te zorgen.
Maar tijdens die periode in de senaat heeft hij een wetsvoorstel ingediend om medicinaal gebruik van Cannabis een wettelijk kader te geven.
Hij is dus goed geplaatst om over dit onderwerp te schrijven.
In dit eerste deel presenteert hij de stand van de wetenschap rond Cannabis.
Cannabis als medicijn Deel 1 van 3

Zo, in de volgende aflevering zullen Johan Braeckman en Wietse Wiels Patrik interviewen.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Claire Moens.
In haar boek over edelstenen schrijft ze:

Verder vergeten de fans [van kristallen] gemakshalve dat kristallen die ze dan toch beschouwen als een soort levende wezens van miljoenen jaren oud, zo maar op een harteloze wijze uit hun vertrouwde omgeving worden gehakt.

Bronnen
Het boek Cannabis als medicijn
De VolksUnie
Het center for evidence based medicine CEBAM
Deze presentatie als video op YouTube.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.