Het Denkgelag: van Aap tot Robot (1)

Play
Het panel van Het Denkgelag
Het panel van Het Denkgelag

In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan? Publieke opvattingen schommelen tussen twee extremen: de angst voor het ‘onnatuurlijke’ en het ongebreideld optimisme. Volgens deze laatste ideologie, het transhumanisme, zal en moet de mens zijn eigen beperkingen overstijgen. Technologie zal ons leven gezonder, sterker, slimmer en langer te maken.
Zullen we binnenkort onze evolutie in eigen handen nemen? Lonkt het eeuwige leven? Worden we cyborgs: half-mens, half-robot? Wat zijn de praktische en de ethische bezwaren? Hierover discussiëren we met Kris Verburgh, Pieter Bonte, Martijntje Smits en Philippe van Nedervelde. De moderator is Brecht Decoene.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 25 januari 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 217de aflevering van deze podcast.
Vandaag horen jullie alweer een life opname. Het Denkgelag is er weer in geslaagd om enkele interessante sprekers met elkaar te laten debatteren. Deze keer gaat het over transhumanisme.
Het Denkgelag: van Aap tot Robot
In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan? Publieke opvattingen schommelen tussen twee extremen: de angst voor het ‘onnatuurlijke’ en het ongebreideld optimisme. Volgens deze laatste ideologie, het transhumanisme, zal en moet de mens zijn eigen beperkingen overstijgen. Technologie zal ons leven gezonder, sterker, slimmer en langer te maken. Zullen we binnenkort onze evolutie in eigen handen nemen? Lonkt het eeuwige leven? Worden we cyborgs: half-mens, half-robot? Wat zijn de praktische en de ethische bezwaren? Hierover discussiëren we met Kris Verburgh, Pieter Bonte, Martijntje Smits en Philippe van Nedervelde.

  • Kris Verburgh is arts en publicist. Zijn ophefmakend boek De Voedselzandloper was in 2012 één van de best verkochte boeken in Vlaanderen en Nederland. Daarin poogde hij de link tussen onze voedingsgewoontes en ons verouderingsproces bloot te leggen. Verburgh droomt van een wereld waarin de mensheid zich kan laven aan de fontein der eeuwige jeugd. Daarom pleit hij voor meer onderzoek naar veroudering en naar levensverlengende technieken. (website)
  • Pieter Bonte is filosoof en onderzoekt de argumenten die zowel transhumanisten als hun bioconservatieve tegenstanders op tafel leggen. Hij vreest dat de biotechnologie ons steeds meer zal veroordelen tot de delicate keuze hoe ons lijf er moet uitzien en wanneer we aan ons eigen bestaan een einde moeten maken. (info)
  • Martijntje Smits is ingenieur en techniekfilosofe. Ze onderzoekt de maatschappelijke gevolgen van nieuwe technologieën die ze ‘moderne monsters’ noemt. Smits vergelijkt de tegenstrijdige reacties in de publieke perceptie (overdreven fascinatie of ongegronde angst) met de manier waarop primitieve volkeren naar monsters keken: ofwel door ze te verafgoden, ofwel door ze te verafschuwen. (website)
  • Philippe van Nedervelde is een “voorzichtig optimistisch” internationaal pleitbezorger voor het transhumanisme. Na studies te Leuven en militaire dienst als reserve-officier, stichtte en ontwikkelde hij zijn virtual reality- en 3D-animatie-bedrijf E-spaces, waarmee hij meerdere internationale prijzen won. Parallel hieraan nam hij een hele waaier aan bestuursraads- en internationale woordvoerders-rollen op bij toonaangevende non-profits, zoals het door Eric Drexler (“de vader van de nanotechnologie”) opgerichte Foresight Nanotech Institute, de door zijn Belgische vriend Michel Bauwens opgerichte Peer-to-Peer Foundation, het Center for Responsible Nanotechnology, de Lifeboat Foundation en het Extropy Institute. (info)

Volgende keer horen jullie wat er precies met die aap gebeurt.

Het citaat
Vandaag horen jullie weer een citaat van Alan Turing. In de eerste helft van de 20ste eeuw, en bij de geboorte van de computer zei Turing:

Ik geloof dat aan het einde van de eeuw het gebruik van woorden en algemene geïnformeerde opinie zo sterk zal veranderd zijn dat je het over denkende machines kan hebben zonder te worden tegengesproken.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.