Uitreiking van de skeptische prijzen 2016

Play

Jaarlijks reikt Skepp twee prijzen uit. De zesde vijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich in de loop van het voorbije jaar erg skeptisch heeft gedragen en in de publieke media wetenschappelijk denken op een bijzondere manier in de kijker heeft gebracht of pseudowetenschappelijk denken aan de kaak heeft gesteld. De skeptische put wordt uitgereikt aan een persoon die in de loop van het voorbije jaar de media net haalde met ongefundeerde ideeën. Op 17 november was het weer zover.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 17 december 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 338ste aflevering van deze podcast.
Vandaag krijgen jullie de voordrachten te horen die gegeven zijn naar aanleiding van de uitreiking van de zesde vijs door Skepp. Deze prijs is dit jaar uitgereikt in Oostende op 17 november.
Uitreiking van de skeptische prijzen 2016

Dieter Cleene heeft deze prijs dubbel en dik verdiend. Hij is niet blijven stilzitten. Een week na de uitreiking kroop hij alweer in zijn pen om in De Standaard een opinieartikel te weerleggen, geschreven door zogenaamde wetenschappers van Greenpeace die tegen gentechnologie spraken.

Het citaat
Het citaat van vandaag heb ik gevonden op Quora. Het komt van Charles Ivie, een voormalig astronoom.
Iemand had op Quora de volgende vraag gesteld: “Ik heb een theorie van alles dat naadloos de relativiteitstheorie doet aansluiten bij de kwantummechanica. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn werk erkend wordt?”
Charles Ivie zei:

Eerst en vooral, gefeliciteerd! De unificatie van de relativiteitstheorie en de kwantumfysica is een zeer grote realisatie. Maak dus maar snel plaats voor jouw Nobelprijs. Je mag er zeker van zijn dat je hem zal krijgen. Dit is wat je nu nog moet doen: schrijf een artikel met een abstract van je theorie en stuur het op naar Physical Review Letters . Hier is hun website. Het zijn heel eerlijke mensen die je niet zullen bedriegen. Zowel relativiteitstheorie als kwantumfysica bevatten heel veel wiskunde, zorg er dus voor dat jouw artikel er minstens zoveel heeft. Wetenschappers houden van veel wiskunde. Als je een experiment kan bedenken dat jouw theorie kan testen, verzeker er je er dan van om het in je artikel te verwerken. Ik ben echt wel jaloers, ik heb gedurende 50 jaar aan dit probleem gewerkt en ik ben nergens geraakt.

Bronnen

De pagina van Dieter De Cleene bij EOS-magazine

Hier kan je het citaat terug vinden.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.