Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? (2)

Play

Het DenkgelagIn november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het Denkgelag’. Dit is het tweede deel over Religie en wetenschap.

Transcript

Goeiedag, het is vandaag zondag 16 december 2012, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 145ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Skepp. De muziek is van Niek Lucassen.
De website is ontworpen door Emile Dingemans.

1. Inleiding
Ik ben onlangs begonnen om zelf opnieuw te luisteren naar mijn eigen oude opnames. Niet uit narcisme, maar omdat ik ondertussen begon te merken dan ik al enkele keren bijna een tekst uit het verleden opnieuw gebruikt heb. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook raad ik luisteraars aan om zeker de eerste 10 afleveringen over logische misvattingen te beluisteren. Bovendien was het me opgevallen dat de Inleiding veel meer is gedownload dan de andere afleveringen. Ik wou dus toch eens horen of er niets aan scheelt. En inderdaad! Ik was onder de indruk van hoe slecht die tekst wel was ingelezen. Eigenlijk indrukwekkend welk leerproces je in die periode doorloopt. Een aangezien nieuwe abonnees meestal beginnen met ofwel de eerste, ofwel de laatste aflevering te beluisteren, heb ik die eerste aflevering opnieuw ingesproken! Ik ben van plan om op termijn de eerste 12 afleveringen opnieuw te doen. Daarna gaat het precies veel beter. De inhoud leek me echter goed.

2. Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? Deel 2
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het Denkgelag’.
http://www.facebook.com/denkgelag

Vandaag horen jullie het tweede deel van de derde gespreksavond. En die ging over religie en wetenschap.
Hier komt het:

Luister hier naar de aflevering.

En wat Herman Philipse daarom te zeggen heeft horen we volgende keer.
3. European Podcast Awards.
En niet vergeten om voor de European Podcast Awards te stemmen! Een link vinden jullie op de website.
4. Het citaat
Vandaag weer een citaat van Ray Anderson.
Andersen is een Californische ondernemer en oprichter van het bedrijf Interface Inc, een tapijtenproducent. Na het lezen van het boek ‘Ecology of Commerce’ van Paul Hawken, werd hij overtuigd dat bedrijven de absolute plicht hebben om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken en hun eigen producten terug te nemen aan het einde van hun levenscyclus om ze te hergebruiken.
Zijn ecologische obsessie heeft Anderson geen windeieren gelegd. Zijn bedrijf heeft gefloreerd en de winsten zijn erdoor gestegen.
Ik heb ook een link naar een TEDtalk in de notitiepagina gestoken waarin Anderson het zelf vertelt.
[ted id=547 lang=nl width=560 height=315]

Andersen zei:

Stortplaatsen worden uiteindelijk het best gezien als een maat voor het falen van het menselijk vernuft.

Tot de volgende keer.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.