De zesde vijs 2018

Play

Sinds 1996 reikt SKEPP jaarlijks twee prijzen uit aan niet-leden, met name de Zesde Vijs en de Skeptische Put. De Skeptische Put wordt gegeven aan diegene die zich uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld en de popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen.

Inleiding
CEPaB stelt zich voor op de uitreiking van de zesde vijs.
CEPaB stelt zich voor op de uitreiking van de zesde vijs. (Foto: Jozef Van Giel)

Goeiedag, het is vandaag zondag 1 december 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 390ste aflevering van deze podcast.
De Zesde Vijs wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudowetenschap en het paranormale. Van mensen met gezond verstand wordt gezegd dat ze ze “alle vijf” hebben, naar de vijf zintuigen. Paranormalen beweren dikwijls nog over een extra zintuig meer te beschikken. Welnu, de Zesde Vijs wordt uitgereikt aan mensen die bewezen hebben over een extra portie gezond verstand te beschikken, door in de media op te vallen door een genuanceerde kritische kijk op de zaken of door een grondig gedocumenteerd betoog.

Bij deze prijs hoort een trofee, de pdw-trofee, genoemd naar Patrick De Witte, die jaren lang voorzitter was van de prijzen commissie. pdw, met de bril op het voorhoofd, “de man die met zijn hersenen keek”, is een blijvende inspiratie voor het SKEPP-team.

De laureaat van dit jaar heeft lang geleden de skeptische put gewonnen voor het promoten van kwakzalverij, maar ondertussen is deze organisatie zeer kritisch geworden en doet ze aan grondig onderzoek naar de wetenschappelijke literatuur vooraleer iets te publiceren.
Ik laat Paul De Belder, voorzitter van Skepp zeggen over wie het gaat.
De viering ging door in het hoofdkwartier van het Rode Kruis Vlaanderen in Mechelen. Aan het einde horen jullie hoe Het Rode Kruis wetenschappelijk onderzoek gebruikt om tot de meest efficiënte eerste hulppraktijken te komen.

De zesde vijs 2018
Het citaat
Het citaat van vandaag komt opnieuw van Hans Rosling.
Rosling zei:

Chemofobie, de angst voor chemicaliën, is het gevolg van generalisaties vanuit een paar sterke, maar uitzonderlijke voorbeelden van schadelijke stoffen. Sommige mensen worden bang van alle “chemicaliën”. Maar vergeet niet dat alles is gemaakt van chemische stoffen, alle “natuurlijke” dingen en alle industriële producten.

Bronnen
De website van Test Gezond
Het Rode Kruis Vlaanderen
CEBaP
Het citaat kwam uit pagina 169 van het boek “Feitenkennis”.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.