De Nacht van Bas Haring

Play
Bas Haring (Foto: Gerbrich Reynaert)
Bas Haring (Foto: Gerbrich Reynaert)

Wat is de zin van het leven? Hoe onderscheid je zin van onzin? Wat is waardevol in het leven? Waarom is helder denken belangrijk? Volksfilosoof Bas Haring over het praktisch nut van filosofie in je dagelijks bestaan.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 4 januari 2014, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 214de aflevering van deze podcast.
Ik wens al onze luisteraars een skeptisch Nieuwjaar.

Op 26 januari 2015 gaat er in de stadschouwburg van Antwerpen het Denkgelag door en deze keer zijn de organisatoren erin geslaagd om Lauwrence Krauss, Julia Galef en Richard Dawkins voor dit evenement te strikken. Het team van Kritisch Denken zal er ook zijn. Op onze notitiepagina hebben we een link gezet naar de plaats waar je tickets kan bestellen. Wacht niet te lang want ze zullen snel uitverkocht zijn.

En we zetten onmiddellijk het nieuwe jaar goed in. We pakken vandaag de draad weer op met de andere opnames uit De Nacht van de Vrijdenker.
Vandaag vraagt Bas Haring zich af of filosofie een beter mens van je kan maken.
Bas Haring is een Nederlandse filosoof en professor op de Leidse leerstoel “Publiek begrip van wetenschap”. Hij schreef onder andere het kinderboek “Kaas en de evolutietheorie” die ik aan mijn zoon cadeau gaf toen hij 12 werd en “Vallende kwartjes”.
Hier komt hij.

Kan Filosofie een beter mens van je maken?
Het citaat
Het citaat van vandaag is van Baruch Spinoza. Het is een tijdje geleden dat we Spinoza nog citeerden, maar in De Nacht is hij meerdere malen door de sprekers aangehaald. In Tractatus Theologico Politicus schreef Spinoza:

En dit zijn dingen die niet slechts de rede, maar ook de ervaring door dagelijkse voorbeelden leert, namelijk dat dergelijke wetten, die bevelen wat ieder moet geloven en die verbieden iets tegen deze of gene mening te zeggen of te schrijven, dikwijls zijn ingesteld om tegemoet te komen aan, of liever te zwichten voor de woede van de mensen, die vrije geesten niet kunnen verdragen en die met hun grimmig gezag licht in staat zijn de vroomheid van het oproerige grauw in razernij te doen verkeren en op te stoken tegen wie ze maar willen

Bronnen
Bas Haring op WikipediA
Via deze link kan je tickets bestellen voor Het Denkgelag van 26 januari 2015.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.