Over ons

Kritisch Denken is een podcast opgezet ter promotie van het kritische denken. Deze podcast heeft als doel mensen te leren dat ze niet alles wat ze horen zomaar aanvaarden of als een ‘complottheorie’ neerleggen. Het doel is het ontwikkelen van een kritische geest waarmee men standpunten kritisch beschouwd. En in de eerste plaats de eigen standpunten. De productie wordt mogelijk gemaakt door Jozef van Giel en Rik Delaet. De afleveringen van Kritisch Denken worden iedere week zo’n 20.000 keer gedownload.

Kritisch Denken wordt mogelijk gemaakt door onze luisteraars. Dankzij hen blijven we vrij van reclame en blijft abonneren gratis. Als je ons wilt steunen, kan je hier te weten komen hoe.

Russells Theepot

Kritisch Denken is een productie van Russells Theepot. Russells Theepot maakt informatie over skepticisme en kritisch denken toegankelijk voor het Nederlandssprekende publiek. Volgens ons kan echte vrije meningsuiting alleen bestaan als mensen in staat zijn om de verschillende meningen kritisch te evalueren.

Jozef Van Giel

Jozef Van Giel
Jozef Van Giel met polo met logo van “Russells theepot” ontworpen door Lucas Van Giel (Foto: Jozef Van Giel)

Ik ben host van deze podcast. Ik ben geboren in Concepcion (Chili) in 1964, waar mijn vader als expat een fabriek van Bekaert leidde (Inchalam sa).

Ik ben burgerlijk ingenieur werktuigkunde – elektrotechniek met optie mechatronica aan de universiteit van Leuven. Na een wat moeilijk humaniora ben ik industrieel ingenieur gaan studeren, maar ik bleef op mijn honger zitten wat betreft de theoretische achtergrond van wat we leerden. Ik herinner me nog dat mijn prof elektronica op het bord de basisformule van de (junctie) transistor schreef en ik de vraag stelde: “Maar van waar komt die formule”. Hij antwoordde: “Het spijt me, om dat te begrijpen heb je kwantummechanica nodig en dat staat niet in het leerprogramma.” Dat was het moment waarop is definitief beslist heb om verder te studeren.

Momenteel werk ik voor een multinational in de staalindustrie, waarschijnlijk één van de boeiendste industrieën die er bestaan voor een ingenieur. Zowat alle mogelijke disciplines uit de technologie komen er aan bod, gaande van artificiële intelligentie, 3D-printing, routing problemen tot het bouwen van gigantische machines die in de meest extreme omstandigheden kunnen werken en chemie op hoge temperaturen. Temperaturen lager dan 730°C noemen wij de “koude zone”.

Ik heb verschillende afleveringen besteed aan klimaatverandering. Nu je weet welke job ik doe, kan je me moeilijk verdenken belangen te hebben bij het verkondigen van de klimaatproblemen.

Interessant weetje: Wist je dat de spectrometers waarmee de samenstelling van sterren onderzocht worden ontwikkeld werden in de staalindustrie, meer bepaald bij het Belgische Cockerill.

De kunstschilder Frans Van Giel was mijn grootvader. http://www.fransvangiel.be/

Copyright – Copyleft

Creative Commons-Licentie
Dit werk van Russells theepot valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Alles wat wij op deze website produceren voldoet aan het creative commons principe. U mag alles wat hier wordt gepresenteerd opnieuw gebruiken op voorwaarde dat u de bron vermeldt.

Ook voor de inhoud die niet origineel door ons geschreven werd, hebben we toelating gevraagd aan de auteur om het te mogen vertalen of hergebruiken. TED volgt ook een creative commons principe en dus gebruiken wij hun materiaal ook op die manier.

Het logo Kritisch denken logo.jpg evenals de draaiende theepot voor de flavicon en de animatie van de theepot die rond de zon draait zijn onze eigen creaties en mogen in het kader creative commons hergebruikt worden.