Abonneren op iTunes. Evidence Based Management

Dit boek mag zeker niet ontbreken in je bibliotheek!
Om je discussies te funderen:

Het boek: 'Encyclopedie van de Skepticus' is nu te koop! Klik op de afbeelding om te bestellen
Web Site Hit Counter
HTML Hit Counter

De laatste aflevering:

Aflevering Inhoud en transcripts Download
148 Het Denkgelag: Mythes in de psychologie Deel 2 van 3
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het Denkgelag’. Dit is het tweede deel over Mythes in de psychologie.
links:
De volledige tekst
Het denkgelag op Skepp.
Het Denkgelag op facebook.
Wouter Duyck op de website van UGent.
Frederik Anseel op de website van UGent.
De website van Mark Kinet.
De website van Willem Verbeke
Bertrand Russell op WikipediA
Download podcast
De bedoeling van deze website is om een podcast aan te bieden om het kritisch denken te promoten

 

For other languages click here.

De bedoeling van deze website is om een podcast aan te bieden die het kritisch denken promoot.


U kan via iTunes abonneren door op de draaiende theepot linksboven te klikken.

Er zijn al veel websites en blogs op het internet die dit onderwerp behandelen, maar tot nu toe bestond er nog geen podcast in het Nederlands.

Klik hier als je niet weet wat een podcast is.

Als je liever leest dan luisteren, dan kan je de teksten van deze podcast ook terugvinden op mijn blog. Om het je gemakkelijk te maken, kan je op mijn blog abonneren via rss. Klik hier als je niet weet wat een blog of rss is.

Het promoten van het kritisch denken is zeer belangrijk om verschillende redenen. Hieronder vind je er enkele:

1.       Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste universele rechten van de mens. Een persoon kan maar een echte mening hebben als hij ook in staat is om die mening op een zelfstandige manier op te bouwen. Daarvoor moet hij een logische redenering kunnen opbouwen en betrouwbare informatie van desinformatie kunnen onderscheiden.

2.       Echte democratie bestaat maar als de bevolking in staat is om de activiteiten van de politici kritisch te evalueren. Het is daarbij ook belangrijk om in te zien wanneer je gemanipuleerd wordt. Een land waar geen kritisch denken is, bestaat uit mensen die gemanipuleerd worden door hun leiders en daar is er geen democratie en geen vrijheid.

3.       De drijfveer achter de vooruitgang van de maatschappij is wetenschap en technologie. Beide disciplines hebben een kritische geest nodig om tot bloei te komen. Voor uitdagingen zoals de ecologische, economische en demografische problemen kunnen we de juiste oplossingen maar vinden door kritisch onderzoek.

4.       Lichtgelovigheid van mensen kan niet alleen duur zijn, het kan hen ook hun leven kosten. Te veel mensen hebben hun vertrouwen voor een zware ziekte in de handen van een charlatan gelegd.

5.       Miljoenen mensen kiezen voor een ongelukkig leven omdat ze geloven in een waanidee. Sommigen zijn zelfs bereid om hun leven te geven voor zo’n waanidee en andere mensen mee te sleuren in de dood. Of oorlog te voeren om mensen met een ander waanidee te bekeren.