Het debunking Handboek

Play

Cover Het Debunking HandboekJohn Cook, host van de website Skeptical Science, over de klimaatverandering, publiceerde samen met Stephan Lewandowsky het “Debunking Handbook”. Een tekst waarin ze uitleggen hoe je mensen moet overtuigen, en wat je zeker niet mag doen als je discuteert over een pseudowetenschappelijk onderwerp.

Intro
Goeiedag, het is vandaag zondag 10 februari 2013, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 153ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen. Emile Dingemans bouwde de website. Vandaag bespreken we het debunking handboek.
Het Debunking Handboek

Update (dd: 2021): de inhoud van dit debunking handboek is verouderd. Cook en Lewandowsky hebben een nieuwe versie geschreven op basis van nieuwe inzichten. Er worden nog vrijwilligers gezocht om een Nederlandstalige vertaling te maken. Mogelijk spreken we de nieuwe versie nog in in een nieuwe aflevering.
Belangrijk nieuw inzicht: het backfire effect blijkt veel zwakker te zijn dan hier beschreven wordt.

Eén van mijn favoriete websites is “Skeptical Science”, dat de problematiek van de klimaatverandering behandelt. John Cook doet er prachtig werk door op een zeer overzichtelijke en begrijpelijke manier alle argumenten die de klimaatverandering aantonen ter beschikking te stellen. Daarbij geeft hij aan de bezoeker ook een overzicht van de beweringen van de zogenaamde klimaatsceptici en legt hij systematisch uit waarom die beweringen fout zijn. Bovendien weerhoudt zijn populariserende stijl hem er toch niet van om zeer degelijk onderbouwd te werk te gaan. Hij voorziet alle artikelen uitgebreid van de nodige referenties en van de meeste artikels maakt hij verschillende versies: één die enkel de kern van het verhaal op een zeer toegankelijke manier vertelt voor wie een idee wil hebben van het gegeven standpunt, en twee versies waarin hij de argumentatie meer uitgewerkt heeft, voor mensen die meer vertrouwd zijn met fysica of met klimaatwetenschap.

In November 2011, publiceerde hij samen met Stephan Lewandowsky, van de School of Psychology, Universiteit in Western Australië het “Debunking Handbook”. Een tekst waarin ze uitleggen hoe je mensen moet overtuigen, en wat je zeker niet mag doen, als je discuteert over een pseudowetenschappelijk onderwerp. Samen met Rik Delaet heb ik dit handboek vertaald naar het Nederlands, en Griet Vandermassen, professor filosofie aan de universiteit van Gent, heeft onze vertaling verder verbeterd. Het resultaat is, samen met vertalingen in andere talen ook gepubliceerd op de website Skeptical Science.

We hebben zowel een pdf formaat als een EPUB formaat van dit boek gemaakt, zodat het gemakkelijker leest met behulp van een e-reader. En vandaag lees ik jullie deze vertaling voor zodat je het zelf niet meer hoeft te lezen. Hier komt het.

Voorgelezen wordt uit het boek ‘Het Debunking Handboek’.

Downloads
Het Citaat

Het citaat van vandaag komt van PZ MyersPZ Myers is een Amerikaanse professor biologie, gespecialiseerd in Cephalopoda of Inktvissen. Bij het bredere publiek is hij vooral bekend door zijn blog Pharyngula, waarin hij vooral spreekt over wetenschap, pseudowetenschap en secularisme. Pharyngula is trouwens een stadium in de ontwikkeling van een embryo, waarin alle gewervelde dieren een opmerkelijke gelijkenis vertonen. PZ Myer zei:

Misschien moeten we gewoon de lessen wetenschap in de scholen afschaffen en vervangen door lessen kritisch denken. Zo vermijden we dat kinderen foute dingen leren.

Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.