Werken bedrijven dan niet evidence based?

Play

MG_4747Als bedrijven op een wetenschappelijk onderbouwde manier werken moeten ze optimaal presteren. Dus zou je denken dat de meeste bedrijven onderbouwde praktijken zoveel mogelijk in hun beleid integreren. Maar is dat wel zo? En zo niet, werken bedrijven dan niet evidence based?
In een uitreksel uit het boek “Anders Leiden” van Patrick Vermeren horen we hoe het zit.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 5 januari 2014, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 178ste aflevering van deze podcast.
Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet, de muziek is van Niek Lucassen en Emile Dingemans verzorgt de website en de facebookpagina.
Drie jaar geleden las ik het boek ‘Anders Leiden’ van Patrick Vermeren en was onder de indruk van het contrast met de meeste andere managementboeken die ik in die periode aan het verwerken was in de hoop wat kennis op te doen om me vooruit te helpen in mijn nieuwe job. Ik moest op dat moment ondersteuning geven aan de ontwikkeling van business plannen voor nieuwe spin-off bedrijven en een strategie uitwerken om de innovatie in onze organisatie aan te wakkeren. Je houdt het gewoon niet voor mogelijk hoeveel onzin er in die domeinen verkocht wordt in de vorm van managementboeken en zogenaamde consulting.
Ik schat dat ongeveer 80% van de HR-consultancymarkt wordt ingelijfd door charlatans die zelfs de basis van de huidige kennis van personeelspsychologie niet kennen. Deze mensen dwepen nog altijd met theorieën gebaseerd op de typologieën van Carl Gustav Jung en andere achterhaalde ideeën.
Ik durf wedden dat bijna al mijn luisteraars ooit in contact gekomen is met één van de volgende: Myers Briggs type indicator, Insights discovery, Situational Leadership training, Kübler-Ross change proces, Transactionele Analyse, Linkerbrein / Rechterbrein modellen, de behoeftepiramide van Maslow, Belbin Team rollen, enneagram, Management by objectives.
Wel al deze dingen zijn grote onzin en helemaal niet onderbouwd door empirisch bewijs. Ze zijn ook niet gebaseerd op onze huidige inzichten in de psychologie. En wat mij vooral tegen de borst stuit is dat er voor elk van hen een wetenschappelijk onderbouwd alternatief bestaat, maar bijna geen enkele van die consultants kent ze.

Patrick Vermeren was in die periode zeer actief in het produceren van boeken die volledig ingingen tegen deze vormen van amateurisme. Zijn eerste boek heette “De HR-ballon” en daarin beschrijft hij haarfijn verschillende van de bovengenoemde methodes en legt hij uit waarom ze fout zijn. Zijn tweede boek was “Rond Leiderschap” waarin hij wetenschappelijk onderbouwde modellen uitwerkt die nuttig zijn voor goed leiderschap. Dit boek gaat heel diep en is dus geen vakantielectuur, maar volgens mij wel verplichte lectuur voor iedereen die een leidinggevende positie inneemt, en zeker voor HR-managers.
Zijn derde boek was ’Anders Leiden‘. In dat boek behandelt hij grofweg dezelfde onderwerpen als in ’Rond Leiderschap‘, maar houdt het wat lichter en behandelt enkele praktische thema’s.

Zo’n twee jaar geleden kwam ik Patrick dan tegen op het jaarcongres van Skepp. Blijkbaar was hij ook lid. We geraakten in gesprek, en dat heeft enkele gevolgen gehad. Het eerste was dat ik zijn toespraak van toen heb uitgezonden als de 82ste aflevering van deze podcast. http://kritischdenken.info/hbdi-boer-zkt-mbti-vrouw/
Het tweede gevolg was dat ik hem voorstelde om het boek ‘Anders Leiden’ in te spreken.
Het boek ‘Rond Leiderschap’ leende zich niet zo goed als luisterboek vanwege de vele schema’s die erin zitten. En mijn redenering was dat veel managers die deze boeken absoluut moeten lezen dikwijls geen tijd hebben om ze te lezen, maar wel veel tijd in hun auto doorbrengen. Met dit boek zouden ze hun tijd in de file dus zeer nuttig kunnen besteden.
Voor alle duidelijkheid: dit boek is niet alleen voor managers, maar voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de menselijke interacties in een werkomgeving.
In maart van 2013 was ik dan eindelijk klaar met het inlezen van dit boek. Toen heeft het nog even geduurd om een contract getekend te krijgen tussen de uitgever en een uitgever van luisterboeken. Maar sinds begin december is dit boek nu eindelijk te koop via Luisterrijk. http://www.luisterrijk.nl/luisterboek/2291/anders-leiden

Ik kreeg toelating van de uitgever om een uitreksel uit dat boek uit te zenden via deze podcast. Hier komt het.

Werken managers dan niet evidence based?
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Dan Ariely. Ariely is professor gedragseconomie aan de universiteit van Duke. Terwijl economen onderzoeken hoe de imaginaire homo economicus zich in de economische ruimte gedraagt, onderzoeken mensen als Ariely, Kahneman, Karl Dunker en nog een groeiende groep wetenschappers in deze nieuwe discipline hoe de homo sapiens zich gedraagt in de economische ruimte.
Ariely heeft hier een aantal interessante boeken over geschreven en gebundeld onder de titel ’The Irrational Bundle‘ en op coursera kan je van hem de cursus ’an introduction to behavioural economics‘ volgen.
Ik heb trouwens ondertussen ontdekt dat zijn boeken ook in het Nederlands vertaald zijn.
Ariely zei:

Stel vragen, onderzoek, draai stenen om. Stel je gedrag in vraag, dat van je bedrijf, je werknemers en andere ondernemingen. Door dat te doen zullen we misschien enkele van onze beperkingen overwinnen.

Tot de volgende keer.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.