Uitreiking van de Skeptische prijzen 2015 (2)

Play

Op 17 mei heeft Skepp opnieuw zijn skeptische prijzen uitgedeeld. De jury besliste dit jaar om de skeptische put niet uit te delen, omdat niemand voldoende zijn best had gedaan. De zesde vijs is wel uitgereikt, en niet zomaar aan de eerste de beste. Stijn Bruers mocht deze prijs ontvangen omdat hij als milieuactivist, na een kritische evaluatie van de wetenschappelijke literatuur rond gentechnologie, zijn mening radicaal heeft veranderd nadat hij het bewijsmateriaal zag.

Inleiding
Stijn Bruers luistert naar de lezing van Johan Braeckman
Stijn Bruers luistert naar de lezing van Johan Braeckman

Goeiedag, het is vandaag zondag 19 juni 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 275ste aflevering van deze podcast.
Op 17 mei heeft Skepp opnieuw zijn skeptische prijzen uitgedeeld. De jury besliste dit jaar om de skeptische put niet uit te delen, omdat niemand voldoende zijn best had gedaan. De zesde vijs is wel uitgereikt, en niet zomaar aan de eerste de beste. Stijn Bruers mocht deze prijs ontvangen omdat hij als milieuactivist, na een kritische evaluatie van de wetenschappelijke literatuur rond gentechnologie, zijn mening radicaal heeft veranderd nadat hij het bewijsmateriaal zag. Dat is op zich een stevige prestatie.
Vandaag horen jullie van hemzelf hoe hij die ommezwaai gemaakt heeft en welke moeilijkheden hij op die weg heeft tegengekomen.

Uitreiking van de Skeptische prijzen 2015

Zo, en volgende keer horen jullie de vragen die het publiek hem stelde en zijn antwoorden.

Het citaat
Het citaat van vandaag is van Rob Briner.
Rob Briner is een professor in organisationele psychologie aan de managementschool van Bath. Hij houdt zich specifiek bezig met het onderzoek naar het verband tussen werk omstandigheden en welzijn.
Briner zei:

We zijn allemaal een beetje evidence-based, maar zijn we genoeg evidence based? Om deze vraag te beantwoorden moeten we begrijpen wat evidence-based echt betekent. Een algemene definitie van evidence-based-practice is dat het gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruik is van verschillende bronnen van informatie.
Gewetensvol betekent dat je echt probeert en inspanning doet. Expliciet betekent dat je de informatie waarmee je werkt neerschrijft, registreert en bediscuteert eerder dan het in je hoofd te houden als iets dat je “gewoon weet” of iets dat je hoorde. Oordeelkundig betekent dat je kritische beoordelingen maakt over de betrouwbaarheid van het bewijsmateriaal en dus van de mate waarin je het zou moeten vertrouwen en gebruiken.

Bronnen
De blog van Stijn Bruers.
De opname van het artikel van Stijn Bruers op deze podcast
Het citaat van Briner

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.