Naar een schuldloos strafrecht? (1)

Dit artikel is deel 5 uit de 16-delige serie Nacht van de vrijdenker
Play

(foto: Gerbrich Reynaert)

Ons stafrecht is zo georganiseerd dat wie een misdaad pleegt hiervoor gestraft wordt. Boontje komt om zijn loontje. Maar de vraag is of dat wel de goede strategie is om tot een betere en geweldlosere maatschappij te komen. Misschien is het beter om een systeem te bouwen waarbij misdaden worden gezien als een mis functioneren van een mens en moeten we het strafrecht zo aanpassen dat het zoekt naar een manier om deze mensen te “genezen” en naar acties die de maatschappij beschermen in plaats van wraak te nemen. Enkele specialisten hebben hierover gediscuteerd tijdens de nacht van de vrijdenker.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 22 januari 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 306de aflevering van deze podcast.
Ons stafrecht is zo georganiseerd dat wie een misdaad pleegt hiervoor gestraft wordt. Boontje komt om zijn loontje. Maar de vraag is of dat wel de goede strategie is om tot een betere en geweldlosere maatschappij te komen. Misschien is het beter om een systeem te bouwen waarbij misdaden worden gezien als een mis functioneren van een mens en moeten we het strafrecht zo aanpassen dat het zoekt naar een manier om deze mensen te “genezen” en naar acties die de maatschappij beschermen in plaats van wraak te nemen. Op De Nacht van de Vrijdenker van 26 november vorig jaar werd er gediscuteerd over de gevolgen van neurowetenschappelijke bevindingen op onze noties van schuld, vrije wil, verantwoordelijkheid en de vraag of ons rechtssysteem zonder schuld en verwijt mogelijk is.
Moderator An Ravelingen daagde Farah Focquaert, Jan Verplaetse, Kris Wellekens,
Miriam Van Reijen & Manu Keirse uit tot een diepgaand gesprek over dit boeiend onderwerp.
Hersenwetenschap heeft het al dan niet bestaan van de vrije wil opnieuw op de agenda geplaatst. Omdat dit thema zulke verreikende gevolgen heeft op persoonlijk en maatschappelijk vlak, geraken wetenschappers en filosofen het maar niet eens. Want vrije wil raakt aan verantwoordelijkheid, schuld en verdienste; concepten waarzonder ons rechtssysteem ogenschijnlijk niet kan functioneren. Is zoiets als schuldloos recht mogelijk? Welke aanpassingen vergt zulk recht aan ons bestaand systeem?
Naar een schuldloos strafrecht? (1)

Volgende keer horen jullie of de panelleden ook vinden dat straffen eventueel verstrengd moeten worden.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Darya Safai, die jullie als eerste hoorden in deze reeks van de nacht van de vrijdenker.
Safai schreef een opinieartikel over de toelating door het olympisch comité om met een hidjab vrouwen te laten meedoen aan de spelen. Ze schreef

Als in Zuid-Afrika de apartheid nog zou bestaan, zou het land dan mogen meedoen aan de Olympische Spelen? Als een ander land slavernij zou goedkeuren, zouden we dat dan ook relativeren?

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *