Experimenten in Zelfleren volgens Sugata Mitra

Play

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 7 november 2010, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 70ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen. Vandaag bespreken we Nieuwe experimenten in zelfleren, volgens Sugata Mitra. Deze aflevering is gebaseerd op een tedtalk die je op mijn website kan bekijken met Nederlandstalige ondertitels.

1. Nieuwe experimenten in zelfleren

http://www.ted.com/talks/lang/dut/sugata_mitra_the_child_driven_education.html

Hieronder vind je de video. Selecteer “Subtitles – Dutch” om de Nederlandse ondertitels te zien.

2. Het citaat

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aldous_Huxley
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brave_New_World_%28roman%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Huxley_family
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Huxley

Het citaat van vandaag komt van Aldous Huxley. Aldous Huxley is een grote science fiction auteur uit het begin van de 20ste eeuw. Zijn bekendste werk is “A Brave New World”. Een prachtig boek dat je absoluut moet gelezen hebben. Als er scholieren luisteren naar deze podcast, dan is dit boek misschien een tip voor een boekbespreking. Het boek vertelt over een ideale wereld in de toekomst die vooral gericht is op plezier en economisch nut. Toch lijkt het niet direct op een wereld waarin je zou willen leven. Het hoofdpersonage is een man die uit een reservaat komt waar men nog volgens oude culturen leeft en die geconfronteerd wordt met een cultuurschok. Dat boek wordt dikwijls ook in één adem genoemd met het boek van George Orwell: 1984. Terwijl mensen lang schrik gehad hebben van een toekomstige wereld zoals die door Orwell werd voorgesteld, lijkt het er echter op dat de wereld veel meer aan het evolueren is in de richting van Huxleys boek.
Interessant om weten is dat Aldous Huxley de kleinzoon is van Thomas Henry Huxley, de beroemde bioloog die de bijnaam “Darwins bulldog” kreeg omdat hij zo’n vurige verdediger was van Darwins Theorie. Er wordt beweerd dat het dankzij Thomas Huxley is dat Darwins theorie zo snel bekend is geraakt. Een beslissend moment zou het debat geweest zijn tussen Huxley en Samuel Wilberforce in 1860. Aldous Huxley zei:

Feiten houden niet op te bestaan omdat ze genegeerd worden.

Misschien was dit citaat vooral toepasbaar op mijn vorige aflevering.
Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.